У четвер в залі державних заходів секретаріату Президента з ініціативи Віктора Ющенка відбувся загальнонаціональний «круглий стіл» за участі Голови Верховної Ради Олександра Мороза, лідерів усіх парламентських фракцій та громадських діячів. На початку розмови глава держави закликав усі політичні сили «у винятково непростий момент для України розпочати процес об’єднання навколо принципів єдності країни, забезпечення її національного суверенітету, втілення економічних перетворень і безумовного гарантування всіх демократичних прав і свобод людини» та запропонував учасникам «круглого столу» обговорити проект Універсалу національної єдності. «Головна мета «круглого столу» — розв’язання парламентської кризи шляхом взаємних поступок усіх сторін конфлікту, формування спільного бачення національних пріоритетів розвитку та вироблення узгодженого плану їх реалізації», — зазначив Президент. На його думку, «ситуація, яка досі триває у парламенті, має однозначну характеристику: це — пастка і глухий кут». Відтак. У цій ситуації, на думку В. Ющенка, існує два шляхи: «або піти дорогою конфронтації і зволікання у вирішенні життєво важливих проблем країни, або — чи не вперше в нашій історії — прокласти шлях до реального всеосяжного згуртування нації».

У запропонованому проекті Універсалу національної єдності, зокрема, пропонується задекларувати такі підходи: збереження унітарності та соборності України, продовження політичної реформи, що передбачає «створення збалансованої системи «стримувань і противаг» між Президентом, Верховною Радою і Кабінетом Міністрів, відновлення дієздатності Конституційного Суду», першочергове ухвалення законів «Про Кабінет Міністрів» та «Про державну службу», створення політичних та правових умов для безперешкодної діяльності опозиції у виборних органах влади усіх рівнів». Проект також містить пункти про «забезпечення статусу української мови як єдиної державної та мови офіційного спілкування органів влади з одночасним гарантуванням прав мов національних меншин відповідно до Європейської хартії», про дотримання свободи віросповідання та підтримку прагнень до утворення єдиної помісної Української православної церкви, про невідкладне прийняття необхідних для вступу України до СОТ змін до законодавства та вступ до цієї організації до кінця 2006 року, про «неухильне виконання плану дій Україна—ЄС, невідкладний початок переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС та приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО».

Насамкінець у документі наголошується, що «реалізація положень цього універсалу, які будуть покладені в основу коаліційної угоди більшості, можлива лише за умови створення у Верховній Раді V скликання коаліції національної єдності».

Після цього слово взяв Голова Верховної Ради О. Мороз, який зазначив, що, на його думку, формула розв’язання проблеми політичної ситуації в Україні полягає у розширенні парламентської коаліції за рахунок входження до неї представників різних політичних сил. «Якщо коаліція буде розширена, то парламент дасть сигнал для суспільства і створить всі умови для того, щоб сьогоднішні проблеми були зняті. Іншого варіанта я не бачу», — сказав він. За його словами, формула об’єднання повністю відповідає і змістові нинішньої ситуації, і вже зафіксованим у Верховній Раді рішенням, «і дає хороший сигнал виборцям, які голосували за «Нашу Україну». «Це цілком прийнятні речі, і вони юристами опрацьовані», — заявив глава парламенту, додавши, що якщо лідери політичних сил і фракцій приймуть рішення про створення широкої коаліції і сформують Кабінет Міністрів, то решту питань можна буде вирішити без перешкод. Стосовно механізмів реалізації цього плану, то О. Мороз вважає, що коли йти шляхом домовленостей та компромісу, то після внесення деяких поправок можна підписати запропонований проект документа.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович зазначив, що «сьогодні ми всі повинні думати перш за все про єднання і про об’єднання» та запропонував присутнім визнати і помилки, які були зроблені, і той позитив, який країна отримала за ці останні півтора року. «Я сказав би так: багато говорили про ідеали Майдану, про ті гасла, які були на Майдані. Якби вони були всі виконані і ми досягли тієї мети, дійсно, в нас була б чудова країна і чудова ситуація. Ми всі прагнули до тих цінностей, до свобод. І люди, які йшли з однієї частини і з другої частини України (ми це відчули під час парламентських виборів), — вони всі хотіли змін у нашій країні на краще і дійсно звільнитись від того бруду, який накопичився за останні п’ятнадцять років», — сказав він.

В. Янукович висловив надію, що політичні сили знайдуть спільну мову. «Під час створення нині діючої антикризової коаліції ми по-партнерськи домовилися між собою, що будемо використовувати все ж таки підхід про підписання угоди, яка готувалася б за участю багатьох партій... І врешті-решт прийняли рішення про розширення коаліції», — зазначив він.

У відповідь Роман Безсмертний зазначив, що «Наша Україна» готова до будь-якого розвитку подій, проте сподівається, що в результаті діяльності «круглого столу» буде сформовано коаліцію національної єдності. «Це буде адекватною відповіддю на парламентську кризу, на можливу урядову кризу і на можливу загальнополітичну кризу», — сказав він, наголосивши, що ця коаліція повинна гарантувати збереження внутрішнього і зовнішнього курсу, який було підтримано на президентських виборах 2004 року. «Ми приречені на те, щоб домовитись. Якщо ми не домовимось, то, шановний пане Президенте, у вас є можливість відправити нас усіх для того, щоб ми порадилися з громадянами», — додав він.

Позицію фракції Соцпартії представив Василь Цушко, котрий зазначив, що його політична сила «підтримує підписання Пакту національної єдності, але пропонує додати пункт про те, що не допускається ревізія змін, внесених у Конституцію в 2004 році».

А от лідер БЮТ Юлія Тимошенко одразу заявила, що «в жодній демократичній країні світу немає злиття всіх політичних сил в одну єдність. Як правило, є влада і є опозиція, які сповідують різні бачення розвитку країни, різні пріоритети. І саме їх боротьба дає змогу суспільству обрати в кожний історичний момент свій курс залежно від уподобань суспільства». Тим часом, на її думку, «цей головний принцип сьогодні в Україні порушено — в українському парламенті, тому що як мінімум дві політичні сили, Соціалістична партія і Комуністична партія, коли йшли до парламенту, декларували зовсім інші уподобання, цінності та коаліційні плани. І це значить, що після того, як відбулися події з таким невірогідним обранням Голови Верховної Ради, у суспільства потрібно ще раз запитати дозвіл на такі різкі повороти на 180 градусів».

Ю. Тимошенко заявила, що БЮТ не піде ні в які «широкі» коаліції ні за яких обставин, залишаючи за собою право наполягати на дострокових виборах, тому що «парламентська більшість не спирається на більшість підтримки народу в країні», й закликала всі демократичні сили парламенту та всі ті сили, які не подолали тривідсотковий бар’єр, створити єдину потужну патріотичну демократичну коаліцію і розставити всі крапки над «і».

Після цього лідер КПУ Петро Симоненко запропонував звернутися з усіх спірних для суспільства питань (СОТ, НАТО, мова) до народу та провести референдум.

В. о. Прем’єр-міністра Юрій Єхануров, який брав участь у розмові, сказав: «Компроміс має дозволити сформувати єдиноприйнятну широку коаліцію для національного єднання». Крім того, глава уряду наголосив, що єдиним стабільним інститутом у даній ситуації є інститут Президента, й закликав політиків не трактувати роль Президента як статиста, оскільки це не відповідає духу і букві Конституції.

Під час дискусії найбільше суперечок виникало довкола вступу України до НАТО, земельного та мовного питання.

Після шестигодинної дискусії В. Ющенко запропонував учасникам «круглого столу» взяти перерву, щоб редакційна група доопрацювала всі пропозиції та підготувала документ до підписання.

Учора робоча група, до складу якої, щоправда, не ввійшли представники БЮТ, продовжила роботу над проектом універсалу. Станом на 14-ту годину, за словами лідера фракції СПУ В. Цушка, неузгодженим залишався лише пункт про НАТО. Стосовно мовного питання, то всі погодилися з конституційною нормою, за якою українська мова є державною та що держава гарантує захист російської, інших мов національних меншин. У документі також знайшла відображення пропозиція СПУ про відмову від ревізії конституційної реформи, що, однак, не виключає можливого удосконалення «конституційного регулювання суспільних відносин в Україні». Водночас В. Цушко зазначив, що питання про коаліцію в документі не роглядатиметься. «Розширення коаліції — це вже наступна тема після підписання універсалу», — сказав він.

P. S. Як повідомила прес-служба глави держави, засідання «круглого столу» під головуванням Віктора Ющенка мало відбутися вчора, о 18 год., в секретаріаті Президента.