Уже два тижні жнивують на Запоріжжі. Хоча косовиця та обмолот зернових розпочалися на п’ять днів пізніше, ніж звичайно (травневі й червневі дощі затримали дозрівання хлібних масивів), зате це дало можливість краще підготуватися до них. На полях працює переважно нова техніка, проте є й чимало стареньких «Нив». Середнє навантаження на комбайн — 211 гектарів, що значно менше, ніж у попередні роки. Почасти цю проблему вдалося вирішити через залучення техніки з північних та західних регіонів України.

Про непогану організацію збиральних робіт свідчить хоча б той факт, що днями відмінили обласну селекторну нараду з цього питання. За два тижні скосили колоскових і зернобобових на 67 відсотках площ, обмолотили — на 60 процентах, зібрали понад 1,1 мільйона тонн збіжжя.

Як сказав у розмові з кореспондентом «Голосу України» начальник головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Володимир Журавльов, хліборобів нині більше турбують підготовка ґрунту та створення насіннєвого фонду до сівби озимих культур, а також реалізація зібраного збіжжя. Поки що заготівельні ціни влаштовують селян. А от якість зерна, особливо головної хлібної культури — пшениці, залишає бажати кращого. Є й пшеничка із запалом, хоча сорти одеської селекції краще збереглися в морозну зиму та червневу спеку, ніж краснодарські. Вони й забезпечили врожайність по області в межах середньорічних норм — по 30,3 центнера з гектара.

Жнива — то завжди і змагання тих, хто дбає про хліб. У нас популярне змагання жниварів на приз імені Героя Соціалістичної Праці, заслуженого механізатора України Івана Мартиненка. Підбито підсумки третьої п’ятиденки. Перехідний приз отримав комбайнер ТОВ Агрофірма «Зелений Гай» Гуляйпільського району Станіслав Акімов, екіпаж якого комбайном «Дон—1500Б» з площі 221 гектар зібрав 764 тонни зерна. Показник хороший, але не рекордний: за доброго врожаю переможці за п’ятиденку намолочували й по півтори тисячі тонн збіжжя.