Хрестоматійну картину «Мисливці на привалі» пензля Перова передано Миколаївському художньому музею імені В. Верещагіна. Такий безцінний дарунок вручили миколаївцям представники компанії РУСАЛ і Миколаївського глиноземного заводу. Сенсацією для всіх стала заява про те, що картина ця — оригінал. Точніше, справжній авторський повтор знаменитого полотна, що міститься в Третьяковській галереї.

Історія повернення шедевра воістину унікальна, якщо не сказати детективна. 21 рік тому одна миколаївська сім’я, виїжджаючи за кордон, звернулася до художнього музею. Глава родини повідомив, що в них є картина в приголомшливій рамі. Він же й привіз у дар музеєві раму, в якій була картина «Мисливці на привалі». Рама справді викликала інтерес у працівників музею, і в неї вставили портрет В. Верещагіна. А картину, як явну копію, відправили в запасники.

І тільки цього року, завдяки програмі співробітництва РУСАЛу, МГЗ і музею «Повернення шедеврів», з’явилася можливість провести реставрацію полотна та експертизу. У результаті ретельних перевірок, проведених в Україні й Росії, було встановлено, що картина з Миколаївського художнього музею є оригіналом — авторським повтором знаменитих «Мисливців» із Третьяковської галереї Москви.

Як відомо, «Мисливці на привалі» були написані передвижником Перовим у 1871 році. Саме ця перша робота і зберігається в Третьяковці. Потім, у 1877 році, на прохання Олександра ІІ художник написав картину повторно. Сьогодні цей експонат у експозиції Російського музею в Санкт-Петербурзі. Ніяких даних про те, що була написана ще одна картина, немає. Але факт залишається фактом. Миколаївські «Мисливці» — справжні. Хоча невідомо, яким чином вони тут опинилися.

«Мисливці на привалі» — п’ята за рахунком картина, реставрована в рамках співробітництва РУСАЛу та МГЗ з музеєм імені В. Верещагіна. Починаючи з 2001 року, повернуто до життя твори класиків російської школи живопису: Федора Чумакова «Христос і багатий юнак», Івана Айвазовського «Пушкін на березі моря», Василя Верещагіна «Орли, або Забутий солдат» і «Покійницька турецького шпиталю».

За словами Катерини Богачук, генерального директора компанії «Алюміній України», компанія РУСАЛ з великою відповідальністю підходить до питань збереження спільних культурних цінностей, що належать двом братнім народам, а також до розвитку партнерства України і Росії.

Олена Івашко.

Миколаїв.