БЮТ продовжує політичний страйк

Під час чергового відкритого засідання фракція Блоку Юлії Тимошенко ухвалила рішення не повертатися до сесійної зали до остаточного рішення Президента Віктора Ющенка. «Ми не повертаємося до сесійної зали до того, як Президент не ухвалить рішення або про дострокові вибори, або про внесення кандидатури Януковича, що теж є рішенням, хоча й неможливим для України», — заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Інший представник БЮТ Олександр Турчинов зазначив, що рішення про відмову від роботи в сесійній залі ухвалювалося не до 25 липня, а тому він вважає за можливе «продовжити термін політичного страйку БЮТ і у парламенті, і за його межами доти, доки Президент не ухвалить рішення».

Водночас на пропозицію народного депутата Андрія Шевченка фракція ухвалила рішення про делегування свого представника на кожне пленарне засідання для того, щоб «донести позицію фракції з кожного дійсно важливого питання». А стосовно участі в політичному «круглому столі», то фракція заявляє, що не братиме в ньому участі, бо ця пропозиція є «спробою втягнути країну у відвертий фарс та, очевидно, імітацію політичного процесу». Як ідеться у заяві, БЮТ «не потрібні жодні посади в цьому уряді, які роздаватимуться пачками під час «круглого столу».

Сергій ІВАНІВ.

Тисяча виборів і не один мільйон

В Україні буде проведено понад тисячу повторних виборів до місцевих органів влади. Це коштуватиме бюджетові декілька мільйонів гривень. Про це повідомив голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович. Зокрема, обиратимуть міських голів у Полтаві, Чернігові, Кіровограді, Черкасах, а також відбудуться довибори депутатів у сільські, селищні ради.

А в разі нових парламентських виборів державна скарбниця може спустошитись не менш ніж на 300 мільйонів гривень, спрогнозував голова ЦВК і додав, що говорити про перегони передчасно: «ЦВК не веде підготовчої роботи до дострокових виборів. Ніякої роботи і ні за якими дорученнями».

Крім того, Я. Давидович повідомив, що Апеляційний суд Києва визнав незаконною постанову ЦВК про виключення з виборчого списку БЮТ 13 кандидатів у народні депутати на підставі рішення позачергового з’їзду цієї політичної сили. Голова ЦВК також спростував звинувачення в тому, що комісія затягує розгляд документів про проведення всеукраїнського референдуму з питань вступу України до НАТО і ЄЕП. З деяких регіонів, за його словами, і досі надходять документи про невідповідність зібраних підписів вимогам законодавства.

З історії треба брати уроки

Рішення парламенту про скасування постанови про відставку уряду Юрія Єханурова екс-голова Верховної Ради України Володимир Литвин назвав алогічним і протизаконним.

Раніше, наголосив він, в Україні існувала практика, коли наступний Президент скасовує рішення свого попередника. Подібні факти були і в уряді, але чи не вперше у світі парламент почав воювати з парламентом попереднього скликання.

Володимир Литвин виступає за проведення «круглого столу», під час якого сторони говоритимуть про те, що необхідно Україні. А не виступатимуть для того, щоб сподобатися виборцям.