Підбиваючи підсумки роботи органів прокуратури України у першому півріччі цього року, слід відзначити, що працювати довелося в дуже непростих умовах надзвичайно високого напруження політичного протистояння у державі, що, безумовно, не могло не позначитися на усіх сферах суспільного життя.

Водночас є усі підстави констатувати, що органи прокуратури, відповідно до свого конституційного статусу, діяли винятково у правовій площині як політично незаангажований інститут забезпечення законності.

І, не дивлячись на публічну критику, яку вважали за свій обов’язок деякі керівники державних органів та окремі політики щодо нібито неефективної роботи органів прокуратури, — нам вдалося зробити чимало на всіх напрямах прокурорсько-слідчої діяльності.

Зусилля органів прокуратури передусім спрямовувалися на захист прав і свобод громадян та економічних інтересів держави проти злочинних посягань. Порушено понад 9,5 тисячі кримінальних справ, з яких понад половина направлено до суду. За актами прокурорського реагування відшкодовано більш як 1,5 млрд. гривень, у тому числі 540 млн. — до бюджету. Притягнуто до відповідальності 65 тисяч посадовців. Опротестовано понад 28 тисяч незаконних актів органів державної влади, місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій.

Критерієм благополуччя у державі є своєчасність виплати заробітної плати, яка на сьогодні збільшилася в 19 регіонах, майже на 90 тисячах підприємств, і становить понад 1 млрд. грн. Через бездіяльність посадових осіб Міністерства праці та соціальної політики, органів місцевого самоврядування працівники вчасно не отримують зарплату. Прокурорами в поточному році порушено 1200 кримінальних справ, з яких понад 900 вже направлено до суду, за прокурорського втручання відшкодовано 540 млн. грн.

Зокрема, за поданням прокуратури Дніпропетровської області компанією «Мітал Стіл» виплачено її працівникам майже 40 млн. грн.

Однією із найболючіших проблем в Україні є численні зловживання та прояви корупції у сфері охорони здоров’я. Загалом у сфері охорони здоров’я прокурорами порушено 150 кримінальних справ, з яких більше половини надіслано до суду, притягнуто до відповідальності 2,4 тисячі посадових осіб. Не залишалися без реагування прокуратури зловживання під час використання коштів фондів соціального страхування, борги до яких становлять понад 570 млн. грн. Загалом за втручання прокурорів відшкодовано понад 30 млн. грн.

Органами прокуратури встановлено численні порушення прав і свобод інвалідів та інших соціально незахищених верств населення. Органи виконавчої влади, державної служби зайнятості, Фонду соціального захисту інвалідів проблемами 2,5 млн. громадян належним чином не займаються. Із майже 100 тисяч підприємств лише четверта частина дотримується встановлених нормативів робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Перевірками виявлено сотні фірм, які паразитують за рахунок державного бюджету. За шість місяців поточного року порушено 870 кримінальних справ, з яких більше половини (462) направлено до суду, за документами прокурорського реагування в бюджетній сфері відшкодовано 44 млн. грн.

Нецільове використання бюджетних коштів, шахрайство з фінансовими ресурсами, їх привласнення стали можливими за відсутності належного контролю з боку держказначейства та контрольно-ревізійної служби.

Предметом особливої уваги прокурорів залишається захист прав та конституційних гарантій на безпечне для життя і здоров’я довкілля. У цій сфері порушено понад тисячу кримінальних справ, з яких майже половину направлено до суду, опротестовано близько 4 тисячі незаконних актів, за прокурорського втручання відшкодовано майже 70 млн. грн., до відповідальності притягнуто 14 тисяч службових осіб.

На виконання державних програм, спрямованих на подолання дитячої безпритульності та бездоглядності, прокурори здійснюють систематичні перевірки. За їх втручання поновлено права 70 тисяч дітей, передусім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Майже вдвічі більше відшкодовано соціальних виплат, стипендій, матеріальної допомоги. Порушено понад тисячу кримінальних справ, до відповідальності притягнуто 7,5 тисячі винних осіб, судами задоволено 2,5 тисячі позовів, за рішеннями яких стягнуто 600 тисяч грн.

Активно застосовувалися прокурорами повноваження з представництва інтересів громадян та держави в суді. За позовами прокурорів у судах розглянуто понад 40 тисяч справ та стягнуто 364 млн. грн. на користь держави і незахищених верств населення, що на 13 відсотків більше, ніж у минулому році.

Так, лише завдяки принциповій та активній позиції Генеральної прокуратури, проти якої заперечувало Міністерство транспорту, було пред’явлено позови, а в подальшому внесено апеляційне та касаційне подання на незаконні судові рішення про визнання недійсними угод про відчуження земельної ділянки і майна, яке належало Державному міжнародному аеропорту «Бориспіль». Як результат — повернуто державі майно загальною вартістю 2,6 млн. грн. та земельні ділянки площею понад 32 га.

За позовами Генеральної прокуратури України також визнано право власності держави на майно дитячого центру «Молода гвардія», пансіонату «Гліцинія» тощо.

На користь незахищеної категорії громадян за позовами прокуратури судами стягнуто 19 млн. грн., або на 5,3 млн. грн. більше.

Прокурорами активізовано діяльність з поповнення державного бюджету. За позовами стягнуто понад 88 млн. грн., що майже на 60 відсотків більше, ніж у минулому році. Водночас у Харківській та Запорізькій областях майже у п’ять разів зменшилась сума, на яку задоволено позови вказаної категорії.

Реагуючи на незаконні судові рішення, прокурорами внесено майже 2 тисячі апеляційних та касаційних подань. За втручанням прокуратури лише в одній справі вдалося запобігти безпідставному стягненню з державного бюджету понад 375 млн. грн. на користь комерційних структур «Креатив» і «Акцепт».

Останнім часом збільшилась кількість рішень Європейського суду з прав людини проти України у зв’язку з неналежним захистом прав громадян національною судовою системою. Тому органи прокуратури докладають максимум зусиль для поновлення порушених прав громадян. До речі, цього року Президентом України підписано Закон «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», а Кримінальним кодексом України встановлено спеціальну відповідальність за невиконання рішень Євросуду.

На жаль, виконання конституційних завдань, поставлених перед прокуратурою, ускладнюється через існування суперечностей у законодавстві та довільне тлумачення правових норм окремими державними органами, формальний підхід до врегулювання проблем.

Кабінет Міністрів України, незважаючи на застереження Генеральної прокуратури України, у грудні минулого року затвердив «Порядок оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду цивільних справ та їх розміри», згідно з яким зобов’язав прокурорів здійснювати оплату відправки кореспонденції, технічне виготовлення процесуальних документів, виклики сторін до суду та інше під час звернення з позовом до суду.

До того ж незрозуміло, чому уряд ігнорував наші звернення, чому не враховано те, що прокурор у судовому процесі представляє не себе, а державу або незахищених людей.

Невже потрібно додатково збільшувати фінансування прокуратури з державного бюджету, щоб ці само гроші поверталися знову до бюджету.

У ряді регіонів — АР Крим, Полтавська область тощо — ситуація стає критичною. Суди залишають без руху позови прокурора на захист прав неповнолітніх дітей, про позбавлення батьківських прав осіб, які не виконують своїх обов’язків. Через «новели» уряду прокуратура позбавлена можливості реагувати на такі факти, а малозабезпечені громадяни та діти — судового захисту.

Здійснюючи функцію представництва інтересів громадянина або держави в суді, органи прокуратури нерідко вбачають ознаки дисциплінарних проступків з боку суддів. Недотримання суддями законодавства негативно впливає на якість і ефективність здійснення судочинства, на реалізацію учасниками процесу права на належний судовий захист.

Проте прокурор, який наділений повноваженнями проводити перевірку дій судді під час розгляду будь-якої справи, позбавлений права ініціювання питання про притягнення суддів до відповідальності. Вважаємо за необхідне з метою забезпечення принципу законності правосуддя передбачити право Генерального прокурора України на ініціювання питання про дисциплінарну відповідальність суддів.

Внаслідок вжитих нами заходів покращився стан слідства в органах прокуратури. Нарешті вдалося зупинити негативну тенденцію останніх років щодо погіршення якості досудового слідства та порушення конституційних прав громадян.

Так, кількість повернутих судами на додаткове розслідування кримінальних справ скоротилася до 200, вдвічі скоротилося число незаконно притягнутих до відповідальності громадян — зі 107 до 59, а в семи регіонах взагалі не допущено таких випадків.

Необхідно особливо виважено підходити до порушення та розслідування у кримінальних справах про злочини у сфері економіки та службової діяльності. Неприпустимо безпідставне втручання в господарські та цивільно-правові відносини між суб’єктами господарювання.

На тлі певного покращення показників із розкриття умисних вбивств ще залишаються нерозкритими 78 таких тяжких злочинів, за кожним з яких невтішне горе рідних загиблих, а це й є головним критерієм оцінки громадянами діяльності прокуратури.

Значно активізовано роботу прокуратури у сфері боротьби з корупцією, кількість справ про корупційні злочини, що спрямовані до суду, збільшилась на 15%. До кримінальної відповідальності притягнуто 983 особи.

Генеральною прокуратурою України закінчено розслідування кримінальної справи стосовно начальника управління капітального будівництва Міністерства оборони, якого заарештовано за одержання хабара у розмірі 580 тисяч доларів. Направлено до суду кримінальну справу за обвинуваченням голови Коломийського міськрайсуду за одержання хабара, якого засуджено до трьох років позбавлення волі.

Вжитими заходами вдалося закріпити наявні раніше позитивні тенденції та загалом покращити роботу щодо підтримання державного обвинувачення.

Майже два роки група державних обвинувачів послідовно відстоювала обвинувачення у справі про напад на журналіста Александрова. 7 липня постановлено обвинувальний вирок, за цей злочин засуджено до позбавлення волі п’ять осіб, і ще сім — за інші злочини.

За наявної тенденції до зменшення злочинності турбує стан розкриття злочинів. Зокрема, у Київській, Кіровоградській, Луганській, Вінницькій областях, особливо у Києві. Загалом кожен четвертий злочин у державі залишився нерозкритим.

Однією з головних причин відсутності позитиву у цьому напрямі є продовження хибної практики приховування злочинів від реєстрації працівниками органів внутрішніх справ, податкової міліції.

За так званими відмовними матеріалами прокурорами порушено вісім тисяч кримінальних справ, з яких уже направлено до суду понад 1 800, тобто тільки за прокурорського втручання поновлено права потерпілих. Цілком закономірно з проблемами боротьби зі злочинністю пов’язується якість слідства. Але, на жаль, позитивних зрушень в цьому напрямі немає, особливо в органах внутрішніх справ. Прокурори у поточному році адекватно та принципово відреагували на ці порушення закону. Скасовано більш як 37 тисяч незаконних постанов про зупинення провадження та закриття кримінальних справ.

Водночас, з урахуванням минулих років, міліцією зупинено провадження майже з 1 млн. 800 тис. кримінальних справ.

Тільки вдумайтесь у цю цифру. Чи сприяє це боротьбі зі злочинністю? Чи захищаємо ми таким чином потерпілого? Напрошується запитання — де відомчий контроль з боку МВС?

Ще недостатньо апарати прокуратур областей впливають на хід розкриття злочинів та розслідування актуальних кримінальних справ.

Зокрема, на контролі Президента України перебуває кримінальна справа за фактом розбійного нападу на родину Примаченків та заволодіння картинами народної художниці О. Примаченко, яка розслідується слідчим управлінням МВС України в Київській області. Однак до цього часу картини не знайдено і злочин залишається нерозкритим.

Підвищилась принциповість прокурорів при реагуванні на порушення законності в діяльності правоохоронних органів під час провадження оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства. За документами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто майже 15 тисяч працівників правоохоронних органів, а до кримінальної відповідальності близько 200 службових осіб.

Кількість вирішених (майже 170 тисяч) та задоволених (11,5 тисячі) органами прокуратури звернень громадян зменшилась на всіх напрямах прокурорської діяльності.

Результати роботи свідчать, що органам прокуратури в основному вдалося забезпечити дотримання законності у державі, реалізувати принцип гласності, підтримувати належну співпрацю із органами влади усіх рівнів, об’єктивно інформувати засоби масової інформації та громадськість не лише про наші здобутки, а й про проблеми, які потребують вирішення.

Олександр МЕДВЕДЬКО,Генеральний прокурор України.