Ранкове засідання 26 липня

Після оголошення заяв та пропозицій народних депутатів парламент ухвалив у цілому два законопроекти соціального спрямування. Це зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у авторстві народного депутата Євгена Гірника («Наша Україна») про порядок пільгового обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі (303 — за). А також зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», внесені народним депутатом від КПУ Катериною Самойлик (255 — за).

Цей документ пропонує надати інвалідам війни право на позачерговий безплатний капітальний ремонт квартир. Чинна редакція закону передбачає таку пільгу лише тим інвалідам війни, котрі мають власні будинки. А на приватизовані квартири, що перебувають у власності такої категорії громадян, пільга не поширюється. За словами автора законопроекту Катерини Самойлик, нині в Україні мешкають 156 тисяч інвалідів війни та 40 тисяч прирівняних до такої категорії. Однак у приватизованих малогабаритних квартирах-«хрущовках», які потребують капітального ремонту, проживають близько 30 тисяч інвалідів війни. Витрати на ремонт їх квартир можуть становити, за приблизними підрахунками, близько 12 мільйонів гривень. Депутат переконувала, що такі кошти віднайти в бюджеті можна, адже держава — в неоплатному боргу перед ветеранами. Тим паче що ремонт квартир, згідно з законопроектом, провадитиметься почергово залежно від стану квартири інваліда-ветерана. Тоді як уряд заперечував проти ухвалення такого закону з однієї причини — немає грошей. Однак нагадаємо нашим читачам: цей закон може набути чинності лише після підписання Президентом України.

Парламент також ратифікував низку міжнародних угод — між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Хорватія про взаємну охорону секретної інформації та урядом Республіки Корея про грантову допомогу та технічне співробітництво, ухвалив закон про зміни до Статуту Гаазької конференції з міжнародного приватного права.

Учора депутати вітали з днем народження свого колегу Володимира Малишева.

Після обіду народні обранці працювали в парламентських комітетах.