Вечірнє засідання 25 липня

Парламент 239 голосами ухвалив постанову про скасування постанови Верховної Ради від 10 січня 2006 року «Про відставку Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України». Як зазначив доповідач, голова парламентського Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Володимир Рибак, ця постанова є результатом розгляду звернення Президента до Верховної Ради України від 12 січня 2006 року про скасування постанови Верховної Ради України від 10 січня 2006 року «Про відставку Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України». Голова комітету зазначив, що народні депутати Верховної Ради 4-го скликання дали негативну оцінку діяльності уряду та відправили його у відставку з посиланням на пункт 12 частини 1 статті 85 Конституції. Проте, як наголосив В. Рибак, це рішення було прийнято з порушенням вимог статей 6, 8, 19, 85, 87, 115 Конституції, а отже, згідно зі статтею 152 Конституції, правові акти визнаються неконституційними, якщо було порушено встановлену Основним Законом процедуру їх розгляду, ухвалення. Виходячи з цього, комітет Верховної Ради погодився з пропозицією Президента України та запропонував скасувати зазначену постанову як таку, що не відповідає Конституції України.

Після цього взяв слово представник Президента у Верховній Раді Юрій Ключковський, який зазначив: хоча питання розглядається начебто з ініціативи Президента, але чомусь «доповідає його зовсім не представник Президента і не особа, уповноважена Президентом». Представник глави держави висловив думку, що «якщо Верховна Рада проголосує за цю постанову, то вона вдруге порушить Конституцію, бо від 10 січня змінилася редакція Конституції, і те, що 10 січня було неконституційним, теперішній редакції Конституції відповідає».

Крім того, Ю. Ключковський наголосив, що коли парламент ухвалить цю постанову, то він повинен буде внести зміни до цілої низки інших своїх постанов. Стосовно причин розгляду цього питання, то, на його думку, ініціатори розгляду постанови сподіваються, що таким чином у Президента зникне ще одна підстава для розпуску Верховної Ради. Але «скасування тієї постанови ніяк не змінить юридичного факту, що уряд сьогодні у відставці, бо склав повноваження перед новообраною Верховною Радою». Ще один «нашоукраїнець» Микола Оніщук звернув увагу на те, що Президент до Верховної Ради нового скликання з цього питання не звертався, і закликав припинити прийняття актів, «які мають сумнівну юридичну природу, що, за відсутності Конституційного Суду, створює прецеденти формування неправового поля української держави».

Підбиваючи підсумки обговорення, Голова Верховної Ради зазначив, що пропонується скасувати рішення Верховної Ради, «яке на час його прийняття було неконституційним, а не те рішення, яке сьогодні вже є конституційним». З таким підходом погодилися 239 народних депутатів. Та хоч у такий спосіб уряд повернули з відставки, міністри аж до сформування нового Кабінету Міністрів матимуть приставку «виконувачів обов’язків».