Ранкове засідання 25 липня

Пропозицію про запрошення до Верховної Ради Президента України підтримали 242 народних депутати. Разом з тим, Олександр Мороз, коментуючи заяву народного депутата Юрія Ключковського («Наша Україна») про те, що замість викликати Президента «на килим» до нього потрібно просто зателефонувати, зазначив, що ніхто не збирається викликати Президента — «мова йде про те, щоб разом з Президентом обговорити непросту політичну ситуацію в Україні».

А перед тим учорашнє сесійне засідання розпочалося з традиційного оголошення заяв та пропозицій депутатських фракцій. Зокрема, Володимир Яворівський (БЮТ) висловив сподівання, що Президент ухвалить своє рішення і «доля парламенту буде винесена на волю народу».

Іван Бокий (СПУ) висловив обурення з приводу заяви народного депутата Олега Ляшка (БЮТ) про підкуп народних депутатів. «Ми вимагаємо від Генпрокуратури розслідувати факти наклепу на Голову Верховної Ради Олександра Мороза та притягнути винних до відповідальності», — сказав він. Петро Симоненко (КПУ) наголосив, що у Президента сьогодні немає жодних підстав говорити про розпуск парламенту, та висловив пропозицію, щоб Верховна Рада запропонувала Президентові прийти на вечірнє засідання парламенту і пояснити народним депутатам, яким він бачить подальший розвиток політичної реформи. Роман Зварич («Наша Україна») зазначив, що деякі рішення Верховної Ради не сприяють зняттю напруги, а тільки нагнітають її. Зокрема він запитував, на яких правових підставах робляться заяви, що Верховна Рада може самостійно тлумачити Конституцію. Раїса Богатирьова (Партія регіонів), висловивши стурбованість тим, що Президент досі не вніс до парламенту подання на призначення Прем’єр-міністра, запропонувала провести за участю глави держави сесійне засідання, щоб обговорити політичну ситуацію в Україні. Тарас Чорновіл (Партія регіонів) виголосив заяву з вимогою до Генпрокуратури поновити розслідування смерті колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та перевірити на причетність до його вбивства колишнього голову СБУ Олександра Турчинова. Також він закликав перевірити, чи причетний О. Турчинов до зникнення генерала Пукача.

Насамкінець Верховна Рада ухвалила утворення трьох тимчасових слідчих комісій: з питань розслідування порушень під час виборів до органів місцевого самоврядування у Черкасах; з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів та з питань розслідування факту порушення прав народних депутатів України (стосовно подій, які мали місце в Дніпропетровську).

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народного депутата Андрія Веревського.

***

Вечірнє засідання 25 липня

Після початку засідання Голова Верховної Ради України Олександр Мороз повідомив, що під час двох телефонних розмов з главою держави Віктор Ющенко запропонував провести у середу «круглий стіл» у Маріїнському палаці за участю представників політичних сил.

Під час обговорення цього питання лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович заявив: «Ми повинні почати з чистого аркуша. І першими словами на цьому аркуші має бути написано: «Добро для народу». Далі він заявив: «Ми підтверджуємо готовність до розширення антикризової коаліції шляхом приєднання до неї «Нашої України».

Представник «Нашої України» Роман Безсмертний зазначив, що парламент зобов’язаний шукати діалог, бо очевидно, що логіка подій, за якою спочатку не враховують позицію 180 народних депутатів, а згодом так само не враховують позицію 120 народних депутатів, неприйнятна.