Футбол. Сьогодні о 20.00 в латвійському місті Лієпаї з населенням 90 тисяч за свистком арбітра з Північної Ірландії Марка Куртні розпочнеться перший матч другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів між місцевим «Металургом» і київським «Динамо».

Динамівці вчора прибули на береги Балтики. Погода тут цілком літня (22—23 градуси), і море досить тепле. Але не на золоті пляжі приїхала динамівська делегація. Футболістам «Динамо» належить виконувати конкретну й відповідальну роботу.

А суперник у найіменитішого українського клубу, хоч і не є лідером європейського клубного футболу, але «горішок» досить міцний і небезпечний. І як його «розколоти»? Над цим питанням доведеться добре посушити голову тренерам і футболістам зі столиці України.

Очолює чемпіона Латвії знаний фахівець із сусідньої Литви, 62-річний Беньямінас Зелькявічус. До речі, певний період його життя пов’язаний з Україною. 1968 року він грав за донецький «Шахтар», провів 19 матчів у чемпіонаті СРСР і забив три м’ячі. А от найвищий злет Зелькявічюса-тренера — здобуття керованим ним «Жальгірісом» із Вільнюса бронзових медалей чемпіонату Радянського Союзу. Успішно працював цей тренер також у віденській «Аустрії», російських клубах КамАЗ (Набережні Челни), «Шинник» (Ярославль), «Ротор» (Волгоград). У різні періоди очолював національну збірну Литви.

У січні позаминулого року президент лієпайського «Металурга» Сергій Захар’їн запропонував панові Зелькявічюсу очолити його команду. І бос не помилився, бо вже в першому сезоні під орудою литовця «Металург» порушив гегемонію ризького «Сконто» (тринадцять титулів поспіль) і став чемпіоном Латвії.

Після взяття цієї високої планки литовський тренер задумав ще складніше — вийти до групового турніру Ліги чемпіонів. Дехто вважає його диваком. Але нездійсненних планів, як відомо, немає. Особливо коли дуже хочеться досягти чогось конкретного. Підтвердження того — виступ збірної Латвії у фінальному турнірі Євро—2004 в Португалії. Хоча збірні і клуби, як кажуть в Одесі, — то дві великі різниці.

Пан Зелькявічюс розповів представникам ЗМІ, що не дуже засмутився, коли дізнався, що їх суперником буде знамените київське «Динамо». За будь-якого результату поєдинки з киянами, безперечно, дадуть користь «Металургові». А з традиційним стилем киян тренер лієпайців добре знайомий. Це силові, інтенсивні, швидкісні дії, котрі грунтуються на високій функціональній підготовці.

«А ще в колеги Дем’яненка, — зазначає Зелькявічюс, — під рукою ціла група високотехнічних виконавців міжнародного класу. Насамперед це стосується бразильської «діаспори» в київському клубі. Отож гратимемо проти грізного суперника старанно і наполегливо. А що з цього вийде — побачимо».

Гріх було не поцікавитися про силу «Металурга» в динамівського латиша Маріса Верпаковскіса (на знімку). Він зазначив, що п’ятеро футболістів цього клубу виступають у національній збірній Латвії. Але особливо він виділяє Іванова, Кляве і баскетбольного зросту (190 см) форварда Карлсона, котрий попри великі габарити відзначається рухливістю і особливо небезпечний у повітрі.

У Лієпаї на стадіоні «Даугава» сьогодні, найімовірніше, порожніх місць не буде. І трибуни темпераментно підтримуватимуть, зрозуміло, не динамівців...

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Лієпаї).