Футбол. Чемпіонат України. Вища ліга. 1-й тур. 21—23 липня.

«Динамо» (Київ) — «Чорноморець» (Одеса). 4:1. 9 600 глядачів. Голи: Родріго, 13, Корреа, 45+1, Юссуф, 57, Шацьких, 69 — Симоненко, 41. Вилучено Мжаванадзе («Чорноморець», 45).

«Таврія» (Сімферополь) — «Іллічівець» (Маріуполь). 1:0. 8 000. Вишневський, 69.

«Сталь» (Алчевськ) — «Металіст» (Харків). 0:1. 4 300. Слюсар, 45.

«Ворскла» (Полтава) — «Арсенал» (Київ). 0:1. 7 000. Ярошенко, 72.

ФК «Харків» — «Зоря» (Луганськ). 2:2. 6 300. Гладкий, 24, Рібейро, 73 (п) — Смалько, 49, Кірілов, 90+3.

«Шахтар» (Донецьк) — «Кривбас» (Кривий Ріг). 5:0. 22 000. Матузалем, 29, Елано, 41, Брандау, 43, 50, Маріка, 77.

«Карпати» (Львів) — «Металург» (Запоріжжя). 0:0. 22 000.

Матч «Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Металург» (Донецьк) відбудеться завтра.

«Шахтар», «Динамо», «Арсенал», «Таврія», «Металіст» — по 3 очки, ФК «Харків», «Зоря», «Металург» Зп, «Карпати» — по 1, «Дніпро», «Металург» Д, «Сталь», «Іллічівець», «Ворскла», «Чорноморець», «Кривбас» — по 0.

Мабуть, переважна більшість наших уболівальників думала про те, який вигляд матиме український футбол на тлі світового чемпіонату в Німеччині, яскраві події котрого ще свіжі в пам’яті багатьох. Відбувся перший тур, і якихось докорінних змін ми не побачили. Не ті швидкості — індивідуальні й командні, технічна підготовленість — вочевидь не на нашу користь.

Однак вплив світового форуму все-таки відчувається. І глядачів на трибунах достатньо, і окремі поєдинки відзначалися бойовитістю і були досить привабливі. А процес удосконалення, як відомо, ніколи не припиняється. Приємно, що учасники чемпіонату розпочали виступи без розкачування і на повну потужність.

Легку перемогу вдома над «Кривбасом», який до самого початку нинішнього чемпіонату перебував, як кажуть, між небом і землею, здобув чемпіон. Першим дублем у турнірі відзначився Брандау.

Проте найбільшу цікавість викликав поєдинок у Києві між срібним і бронзовим призерами попереднього турніру — «Динамо» та «Чорноморцем». Власне, цей матч відкривав новий чемпіонат. Серйозне протистояння вийшло лише в першому таймі. Динамівці швидко відкрили рахунок (Родріго вкотре показав, як ефектно він уміє реалізовувати штрафні удари). Але «Чорноморець» не здавався. І один з найнастирніших у його складі — Симоненко — наприкінці тайму зрівняв рахунок.

Утім, рівновага тривала недовго. Ще один бразилець, новобранець динамівців Корреа, на адресу якого лунає водоспад компліментів, знову вивів господарів уперед. «Технічний, швидкий, не робить жодного зайвого руху, з відмінним пасом, чудово бачить поле, одне слово, світла голова», — так про півоборонця сказав мені віце-президент ФК «Динамо» (Київ) Йожеф Сабо.

Корреа влучив у «дев’ятку», а приводом для призначення штрафного стало порушення правил Мжаванадзе, який поблизу карного майданчика «Чорноморця» збив Рінкона. Діого фактично міг вийти сам на сам з Руденком після пасу партнера, тож арбітр показав одеситу другу жовту картку, яка, зрозуміло, автоматично перетворилася на червону.

У другій половині матчу «Динамо» повністю володіло ініціативою. А от гра «Чорноморця» розвалилася. Кияни ще двічі святкували успіх, а могли забити набагато більше.

Відчувається, що «Динамо» перебуває в добрій формі. І це особливо важливо напередодні серйозних подій. Сьогодні київські динамівці вилітають до Латвії, де завтра в Лієпаї зіграють перший матч другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів проти місцевого «Металурга». Щасливої дороги!

***

Першість країни. Перша ліга. 1-й тур. «Волинь» (Луцьк) — «Олександрія». 0:1. «Закарпаття» (Ужгород) — «Дніпро» (Черкаси). 2:1. «Оболонь» (Київ) — «Миколаїв». 7:1. «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) — «Десна» (Чернігів). 3:1. ФК «Львів» — «Борисфен» (Бориспіль). 3:1. «Поділля» (Хмельницький) — ЦСКА (Київ). 2:1. «Сталь» (Дніпродзержинськ) — «Енергетик» (Бурштин). 0:2. «Кримтеплиця» (Молодіжне) — «Динамо-ІгроСервіс» (Сімферополь). 2:1. «Спартак» (Івано-Франківськ) — «Геліос» (Харків). 0:2. «Динамо-2» (Київ) — «Спартак» (Суми). 7:0.