У Пловдиві в неділю закінчився 36-й чемпіонат Європи з боксу. Перед півфіналом, до якого потрапило п’ять українських боксерів, з нашими спортсменами, тренерами і керівництвом команди зустрілися Надзвичайний і Повноважний Посол України в Болгарії Юрій Рилач і міський голова Миколаєва Володимир Чайка. Вони побажали українцям успіхів у боротьбі за вихід до фіналу. До речі, єдиним послом, який приїхав підтримати своїх спортсменів на чемпіонат Європи, був саме Юрій Рилач. Це відзначили всі спортивні коментатори, які працювали у Пловдиві.

Першим з українських боксерів у півфінальних поєдинках на ринг вийшов Олександр Ключко з Миколаєва. У категорії до 60 кг його суперником був олімпійський і світовий чемпіон Олексій Тищенко з Росії. Молодий український боксер чинив гідний опір маститому супернику, але поступився за очками. Дніпропетровець Олександр Стрецький у ваговій категорії до 69 кг також за очками програв дворазовому володарю командного Кубка світу Андрію Баланову (Росія). У категорії до 75 кг молодому кримчанину Олександру Усику знову протистояв дворазовий володар командного Кубка світу Матвій Коробов. Досвідчений російський боксер у цьому поєдинку достроково переміг — 28:8.

Незважаючи на поразки, Олександр Ключко, Олександр Стрецький і Олександр Усик принесли збірній України бронзові медалі.

Цікавим був поєдинок Ісмаїла Сіллаха з Маріуполя з румунським боксером Костянтином Беженару в категорії до 81 кілограма. З перших хвилин Ісмаїл почав упевнено набирати очки, а у третьому раунді секундантам румунського боксера довелося викинути на ринг білий рушник.

Справжню волю до перемоги у півфіналі виявив Денис Пояцика з Кременчука. Перший раунд у категорії до 91 кг він програв за очками Елвіну Алізаде з Азербайджану — 8:4. У другому Денис уже вів перед — 13:12. Мінімальною була його перевага і у третьому раунді —20:19. У четвертому, вирішальному, раунді суперник намагався перехопити ініціативу, але Денис технічно почав набирати бали і переміг — 33:22.

У неділю Ісмаїл Сіллах у боротьбі за золоту медаль вийшов на ринг проти титулованого російського боксера Артура Бетербієва. Маріуполець вистояв проти суперника, який усі бої на чемпіонаті завершував достроковими перемогами, всі чотири раунди. Але поступився за очками — 34:23. Ісмаїл приніс нашій команді срібну медаль.

А потім настала черга Дениса Пояцики. Йому у фіналі протистояв теж українець, віце-чемпіон світу Роман Романчук, який нині виступає за збірну Росії. Денис, як і у півфіналі, правильно побудував бій, і з перших хвилин почав набирати очки. У третьому раунді український боксер переміг з очевидною перевагою. «Золото» європейського чемпіонату стало справжньою відзнакою мужності молодого українського боксера.

Отже, збірна України привезла додому по одній золотій і срібній та три бронзові медалі. У командному заліку кращою була команда Росії, яка завоювала 9 золотих і 2 срібні нагороди. На другому місці господарі турніру — болгари, у яких одна золота, по дві срібні і бронзові нагороди.

Тренерський штаб нашої збірної не приховував, що чемпіонат Європи в Болгарії є етапом підготовки до Олімпійських ігор у Пекіні. Тому до Пловдива у складі збірної поїхали два молоді перспективні боксери — Денис Пояцика й Олександр Усик. І приємно, що з першої спроби на відповідальних змаганнях вони здобули нагороди.

Софія—Пловдив.