Учора 125 народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко підписали заяви про вихід із фракції. Ю. Тимошенко у зв’язку з цим підкреслила, що вихід із фракції є першим кроком до складення повноважень народних депутатів України та що це ліквідує загрозу з боку антикризової коаліції, яка 226 голосами «може заблокувати намір патріотичної частини парламенту допомогти Президенту оголосити про дострокові вибори».

А щоб механізм дострокових виборів до Верховної Ради міг бути реально застосований, на думку фракції, потрібно виконати дві умови. По-перше, до волевиявлення фракції БЮТ мають долучитися депутати фракції «Наша Україна», «бо для того, щоб достроково позбавити повноважень парламент, який зганьбила корумпована більшість, згідно з ч. 1 ст. 82 Конституції України потрібне волевиявлення не менше ніж ста п’ятдесяти одного народного депутата». Друга умова полягає в тому, що після зібрання заяв не менш як ста п’ятдесяти одного народного депутата Президент України, як гарант Конституції, на підставі статей 77 та 102 Конституції України зобов’язаний своїм указом призначити дострокові вибори до Верховної Ради протягом 60 днів, а народ України зможе сам вибрати свою долю на демократичних виборах. «Якщо ці дві умови не будуть виконані, зусиль депутатів тільки нашої фракції буде недостатньо», — наголошується в заяві.

Саме тому депутати фракції БЮТ ухвалили звернення до депутатів фракції «Наша Україна». «Завтра (25 липня. — «Голос України».) вступає в дію конституційна норма, згідно з якою Президент України має право призначити дострокові парламентські вибори і, тим самим, відродити надію на демократичне майбутнє нашої держави. Альтернативою цього рішення є подання Президентом кандидатури Віктора Януковича на посаду Прем’єр-міністра, приведення його до влади і, як наслідок, ліквідація демократичного устрою держави, усунення де-факто від виконання конституційних обов’язків Президента України та узурпація влади олігархічними кланами», — йдеться у зверненні.

Депутати від БЮТ висловили сподівання, що гасло «Не зрадь Майдан!» залишається головним для «Нашої України» та закликали її депутатів приєднатися до «ініціативи скласти депутатські мандати і, таким чином, довести недієздатність нинішньої Верховної Ради», що дає ще одну, крім вже існуючих, конституційну підставу Президентові призначити дострокові вибори.