Ратнівський район один із останніх на Волині — 20 липня 1944 року — повністю звільнили від німецько-фашистських загарбників. З цієї нагоди в неділю тут відбулися врочистості, в яких взяли участь керівники області, воїни-визволителі.

Розпочалося свято в селі Кортелісі, про трагедію якого сьогодні знає весь світ. 23 вересня 1942 року за підтримку партизан фашисти розстріляли 2875 його мешканців і все спалили. Ветерани війни відвідали місцевий краєзнавчий музей, поклали квіти до монумента жертвам фашизму. Гостям з Москви, ветеранам 160-ї Брестської дивізії Веніаміну Піскарьову й Анісії Зенковій приємно було зустрітися зі своїм однополчанином Михайлом Борецьким. Лише кілометр не дійшов він до рідного дому. 17 липня 1944 року куля гітлерівського снайпера важко поранила його на околиці Кортеліс.

Уже понад двадцять разів кулеметник Веніамін Піскарьов і медсестра Анісія Зенкова приїздять на Волинь, щоб відвідати місця, де пройшла їхня бойова юність. Анісія Сафіївна нині очолює ветеранську організацію дивізії, є членом президії Московської міської ради ветеранів, а Веніамін Олександрович став відомим науковцем. Він кандидат наук, заслужений будівельник Росії.

— Мені особливо приємно, що на Ратнівщині шанують ветеранів, не забувають тих, хто загинув на волинській землі. Їхні могили доглянуті, завжди лежать квіти, — каже Анісія Зенкова. — Сьогодні ми разом з керівниками району, області вклонилися їм.

Традиційно найближча неділя до дня визволення району вважається в Ратному святковою. Ветерани і громадськість селища пройшли врочистою ходою центральною вулицею Ратного, а в парку, що на березі Прип’яті, відбувся мітинг і великий святковий концерт, було організовано виставку творів народних майстрів. А пізно ввечері небо над Ратним спалахнуло сотнями вогнів святкового феєрверку.

Волинська область.