Виключення парламентарія з депутатської фракції не є підставою для дострокового припинення його повноважень. Про це йшлося на засіданні Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, на якому розглядали звернення координатора антикризової коаліції депутатських фракцій у парламенті Віктора Януковича. Лідер «регіоналів» просив роз’яснити: чи можуть позбавити депутатського мандата парламентарія, який хоче ввійти до антикризової коаліції, однак є членом депутатської фракції, котра не є учасником антикризової коаліції.

Керуючись статтею 89 Конституції України, частиною третьою статті 21, пунктом другим статті 49 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», комітет ухвалив висновок. Зокрема, в ньому йдеться, що питання дострокового припинення повноважень народного депутата України визначено Конституцією (стаття 81) з таких підстав: складення повноважень за його особистою заявою; набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім; припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України; якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто; невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції; його смерті.

Зазначені підстави не передбачають урегулювання питань стосовно виключення народного обранця із депутатської фракції. Комітет підкреслює: вихід парламентарія із депутатської фракції та виключення його із депутатської фракції не є тотожними поняттями. Вихід є наслідком власного волевиявлення народного депутата, а виключення є наслідком волевиявлення фракції відносно народного депутата.

Даний висновок узгоджується зі статтею 80 Конституції України, де зазначено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах.

Комітет наголошує: «Згідно зі ст. 81 Конституції України повноваження народного депутата України у разі його виходу зі складу депутатської фракції політичної партії (блоку політичних партій), тобто добровільного волевиявлення, можуть бути припинені лише на підставі закону. Поки що такого закону Верховною Радою України не прийнято.