В європейській країні для започаткування справи інвесторові потрібно 2—3 місяці, у нас це виливається в роки. Тож для полегшення та уможливлення всіх економічних і соціальних реформ, щоб у країну йшли інвестиції, найперше потрібна перебудова державно-адміністративного апарату і законодавчої бази. Така головна теза аналітичної доповіді «Перешкоди для інвестицій в Україну — пропозиції щодо їх подолання», яку презентувала в Києві Європейська бізнес-асоціація.*

На думку віце-президента асоціації Хорхе Інтріаго, нинішня доповідь — це не перелік скарг, а колективне бачення і пропозиції стосовно ведення бізнесу в Україні. І найголовніше — доповідь почуто. Бо попередні дослідження асоціація не змогла навіть передати в уряд. Нині урядовці самі телефонують, щоб дізнатися про ключові моменти доповіді та почати співпрацювати. Хорхе Інтріаго сподівається, що політичні перестановки також не вплинуть негативно на курс, який взяла Україна.

Для того, щоб інвестор зміг спокійно працювати на наших теренах, пропонується, зокрема, спростити процедуру заходження інвестора. Найперше треба зробити простішою процедуру узгоджень, підвищити прозорість влади і доступ до інформації. Ще було б правильним, і це світова практика, щоб інвестор з дозволом отримував уже підготовлений для будівництва свого підприємства земельний майданчик, а не шукав та готував його сам.

Дуже негативну роль відіграють і неузгодженості, невідповідності та очевидні суперечності між окремими законодавчими актами. Зокрема, це стосується Господарського й Цивільного кодексів у частині регулювання права власності на землю та іншу нерухомість. Тому, на думку асоціації, Господарський кодекс має бути повністю перероблений, з тим щоб він відповідав Конституції України, новому Цивільному кодексу та вимогам вільної ринкової економіки.

Та найголовніше — це нестабільність законодавства. Інвестори вважають за щастя, щоб наше законодавство не змінювалося хоча б рік. Такого немає в жодній європейській країні: там закони пишуться принаймні на десятиліття. Не сприяє інвестиціям і слабка та заангажована судова система. А тому в асоціації впевнені, що до їхніх порад дослухаються.

* Європейська бізнес-асоціація — це неурядова громадська організація, яка об’єднує понад 500 іноземних та українських компаній, пропонуючи їм колективний захист, можливість брати участь у процесі ухвалення рішень на рівні Європейського союзу, регулярну інформаційну підтримку тощо.