Якщо впродовж 15 днів Президент України не внесе на затвердження парламенту подання про призначення Віктора Януковича Прем’єр-міністром України, у Верховної Ради є всі законні підстави вирішити це питання самостійно. Про це заявив на прес-конференції у парламенті Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк.

Він посилався на п. 6 перехідних прикінцевих положень Конституції України, що надають Верховній Раді право за відсутності Конституційного Суду самостійно тлумачити прийняті нею закони та інші рішення. Тобто парламент зможе сам розтлумачити, яку дату вважати початком відліку від внесення подання до Президента України стосовно кандидатури прем’єра — 7 чи 18 липня. «Але ми не хотіли б конфронтації з Президентом України, — наголосив Адам Мартинюк. — Ми хотіли б, щоб Президент і Верховна Рада співпрацювали між собою». Перший заступник Голови Верховної Ради висловив сподівання, що глава держави вчасно внесе подання щодо прем’єра і найближчим часом буде сформовано уряд.

Адам Мартинюк також повідомив, що у четвер, 27 липня, у парламенті має відбутися таємне голосування за призначення «п’ятірки» суддів Конституційного Суду від Верховної Ради. Нині в парламенті вже є більш як 10 кандидатур на посади суддів Конституційного Суду, хоча їх не розглядав профільний парламентський комітет і офіційно не внесено.

Коментуючи рішення депутатів-бютівців про вихід із фракції, Адам Мартинюк назвав це «не більш як піар-акцією, що не матиме юридичного розв’язання». За його словами, 125 парламентаріїв із фракції БЮТ написали заяви про вихід із фракції. Однак немає такого закону, на підставі якого цих народних обранців можна позбавити депутатських повноважень. Стаття 81 Конституції України, зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради, передбачає позбавлення депутатських мандатів у разі невходження або виходу депутата з фракції тієї партії чи блоку, за списком якого його обрано. Однак на підставі закону. А такого закону ще не прийнято.

До того ж, наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради, Конституція України не передбачає права Президента розпустити Верховну Раду, якщо в ній залишиться працювати менш як 300 народних депутатів. Оскільки за Основним Законом Верховна Рада є правочинна, якщо обрано не менш як дві третини її складу. Нині визнано повноваження 449 народних депутатів. Конституція нічого не говорить, що ж буде з парламентом, якщо в ньому залишиться менш як дві третини депутатів. Президент України має лише три підстави для дострокового розпуску парламенту, і такої норми серед них немає.

Адам Мартинюк не виключив, що парламент може внести зміни до виборчого закону, записавши таке: якщо політична сила добровільно відмовляється від розподілу депутатських мандатів, то ці мандати перерозподілять між іншими переможцями виборів. «Тобто, якщо БЮТ не хоче брати участі в роботі Верховної Ради і повністю ліквідує свій список, тоді ці 126 мандатів буде розподілено між чотирма фракціями пропорційно», — вважає парламентарій. І навіть якщо Президент не підпише цей закон, вважає Адам Мартинюк, Верховна Рада зможе легко подолати вето глави держави. Адже бажаючих розподілити додаткові 126 місць у парламенті буде вдосталь.