У черговому радіозверненні Президент України Віктор Ющенко виклав своє бачення поточної політичної ситуації та підбив підсумки економічного розвитку України в першій половині 2006 року.

В. Ющенко зазначив, що своє рішення стосовно подання до Верховної Ради кандидатури Прем’єр-міністра оголосить у визначений Конституцією термін. «Відповідно до Конституції глава держави має 15 днів для того, щоб визначитися щодо подання цієї кандидатури на затвердження Верховної Ради», — наголосив він. Водночас Президент звернув увагу на те, що «становлення нового парламенту відбувається досить драматично». Причинами такого важкого старту парламенту В. Ющенко вважає «недосконалість змін, внесених до Конституції України 8 грудня 2004 року», бо розширені повноваження Верховної Ради, її фракцій і депутатів не були врівноважені належними механізмами відповідальності, та «низький рівень довіри між лідерами партій та блоків, брак європейської культури компромісу».

Президент висловив також переконання, що Україні потрібний повноважний і ефективний парламент, здатний захистити національні інтереси, забезпечити єдність, стабільність і процвітання країни, та ефективний уряд, який продовжить розпочаті реформи і нарощуватиме темпи економічного зростання.

Підбиваючи підсумки розвитку країни за перше півріччя 2006 року, В. Ющенко зауважив, що політичні баталії не позначилися на економічному зростанні. «Вкотре доведено давно відому істину: без штучного втручання і надмірного регулювання економіка оздоровлюється і міцнішає. Українська економіка витримала випробування двома непростими виборчими кампаніями і поступово виходить із зони політичних ризиків», — сказав він. Зокрема, реальне зростання ВВП у першому півріччі становило 5 відсотків, а в червні цей показник зріс до 9,3 відсотка, що є одним з найкращих показників у Європі. Президент підкреслив, що такого результату досягнуто, незважаючи на непросту ситуацію на енергетичному ринку, попри затяжну парламентську кризу та активну протидію розширенню присутності України на деяких зовнішніх ринках.

Глава держави переконаний, що зростання економіки має відчути кожний українець.

У зв’язку з цим В. Ющенко нагадав, що торік збільшення реальних доходів населення становило 20 відсотків, і зазначив, що в нинішньому ці темпи буде збережено на такому само рівні. Зокрема, торік реальна зарплата зросла на 20 відсотків, у цьому році — ще на 23 відсотки. Також уперше розмір мінімальної пенсії збільшено до прожиткового мінімуму, допомогу на дітей за різними статтями підвищено в 4—12 разів.

Зупиняючись на темі зростання цін і тарифів на газ та електроенергію, В. Ющенко назвав це «вимушеним кроком влади», бо значне збільшення цін на енергоносії — світова тенденція. Зокрема, з січня цього року Росія різко підвищила ціни на газ для України, Молдови, Вірменії та багатьох інших країн, наступного року те саме чекає на Білорусь, зростають ціни на газ і в самій Росії. У зв’язку з цим Президент закликав бути ощадливішими у використанні електрики та енергоносіїв і запевнив, що влада зробить усе для захисту найбідніших громадян через систему соціальних компенсацій.

Вл. інф.