Учора зранку перед початком погоджувальної ради до порядку денного вечірнього пленарного засідання, яке було вирішено провести о 16-й годині, не було внесено ще жодного питання.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на погоджувальній раді повідомив, що голова бюджетного комітету Верховної Ради Микола Азаров запропонував розглянути на вечірньому пленарному засіданні проект Бюджетної резолюції на 2007 рік, оскільки вже спливають конституційні терміни її розгляду. Однак головною причиною того, що парламент вирішив працювати у пленарному режимі в понеділок, було завершення 60-денного терміну, який відводиться Конституцією на формування парламентської коаліції та уряду.

Парламент очікував подання Президента України стосовно призначення Прем’єр-міністра, адже вчора опівночі мав настати «час ікс», після якого глава держави теоретично одержує право розпустити парламент.

Загалом, на порядку денному нинішнього пленарного тижня, за словами Олександра Мороза, — 19 питань, однак це ще без основних, тобто кадрових. А передусім — ратифікації міжнародних угод, законопроекти, внесені Президентом як невідкладні. Невирішеними, зауважив Голова Верховної Ради, досі також залишаються питання про призначення суддів Конституційного Суду, голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, котрих обрано народними депутатами України. З урахуванням ситуації, що склалася з роботою над законопроектом у комітетах, які були сформовано тільки 20 липня, Олександр Мороз запропонував провести сьогодні, 25 липня, лише ранкове пленарне засідання парламенту, а після обіду працювати в комітетах. Загалом в апараті Верховної Ради нині зареєстровано 256 законопроектів, із яких 143 внесено вже нинішнього скликання.

У роботі погоджувальної ради взяли участь представники всіх депутатських фракцій, у тому числі і БЮТ, незважаючи на їх попередні заяви про неучасть у роботі парламенту.

І все-таки головною інтригою залишалося, чи внесе Президент України подання про призначення Прем’єр-міністром Віктора Януковича. Уповноважена фракції Партії регіонів Раїса Багатирьова зранку повідомила журналістам, що до початку вечірнього пленарного засідання очікується зустріч Президента України з лідерами депутатських фракцій. Про час і формат цього зібрання ще не було відомо, але, найімовірніше, — коаліціянти і «Наша Україна». «Переговори з «Нашою Україною тривають постійно, — сказала Р. Богатирьова. — Хоча «Наша Україна» називає це консультаціями, а ми — пошуком діалогу».

Зрештою погоджувальна рада вирішила розглянути на вчорашньому пленарному засіданні проект Бюджетної резолюції на 2007 рік та деякі першочергові законопроекти. Водночас лідер фракції КПУ Петро Симоненко вніс на розгляд Верховної Ради проект постанови про проведення спеціального засідання парламенту в разі ініціювання Президентом України консультацій стосовно дострокового розпуску парламенту.

Лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович в інтерв’ю журналістам після погоджувальної ради не дав чіткої відповіді, як діятиме коаліція в разі невнесення главою держави подання про призначення Прем’єр-міністра. «Ми діятимемо в межах чинної Конституції, Президент також повинен діяти в рамках Конституції», — сказав Віктор Янукович. Він не виключив можливості продовження роботи Верховної Ради після 31 липня ще на тиждень чи два, але це рішення, за його словами, залежатиме від позиції Президента та парламентських комітетів. Лідер «регіоналів» також зауважив, що питання про надання урядових крісел «Нашій Україні» ще не розглядаються, адже не вирішено, чи входитиме «Наша Україна» до складу нової коаліції. Проте Віктор Янукович переконаний: розподіл посад в уряді повинен відбуватися за пропорційним принципом.

Що стосується позиції депутатів з фракції БЮТ, то представник «Нашої України» народний депутат Роман Зварич звернув увагу на правові колізії чинної Конституції: з одного боку, відповідно до Конституції і тлумачення Конституційного Суду, Верховна Рада не матиме права приймати будь-яке рішення, якщо в ній не буде дві третини її складу. Водночас правова недієздатність Верховної Ради ще не є підставою для дострокового розпуску Верховної Ради. По-друге, зауважив депутат, вихід парламентаріїв із фракції не тягне за собою автоматичної втрати депутатських повноважень. До того ж, якщо депутати самі напишуть заяви про складання депутатських мандатів, рішення про дострокове припинення їх повноважень ще може бути проголосовано не менш як 226 голосами у сесійній залі.