Ранкове засідання 21 липня

На початку роботи парламентарії мали 30 хвилин для оголошення запитів і заяв. Власне, проголосували лише за один із таких запитів до Президента України. Автор документа народний депутат Валерій Бондик висловив сумнів у правомірності формування Центральної виборчої комісії і видачі нею відповідних посвідчень. Запит підтримали 236 народних депутатів. А з парламентської трибуни було виголошено чимало заяв. І хоча головуючий на засіданні Голова Верховної Ради Олександр Мороз вибачився перед колегами, мовляв, Регламентом цього дня передбачено лише виголошення депутатських запитів, а не заяв, та слово, як мовиться, не горобець. Більшість депутатів — із антикризової коаліції — вимагали від Президента України якнайшвидше внести до парламенту кандидатуру Віктора Януковича на пост Прем’єр-міністра.

Про це, зокрема, казали з трибуни соціаліст Микола Рудьковський, «регіонали» Олександр Стоян, Микола Комар, Іван Попеску. Володимир Заплатинський, який приєднався до антикризової коаліції з іншого політичного табору, попросив колег обійтися без «безпідставних звинувачень» у підкупі депутатів, котрі перейшли до антикризової коаліції, і навіть запропонував створити спеціальну контрольну комісію для вивчення ситуації. Від опонентів антикризової коаліції слово мав «нашоукраїнець» Євген Гірник. Він критично оцінив позицію Голови Верховної Ради і власне антикризової коаліції, зауваживши: про яке об’єднання України йдеться, коли, за його аналізом обрання голів парламентських комітетів, виходить, що жодна із цих впливових посад не дісталася депутатові-вихідцю з-поза Збруча, тобто західноукраїнцю.

Верховна Рада ухвалила постанову, згідно з якою 24 липня відбудеться не лише засідання погоджувальної ради керівників фракцій, як планувалося раніше, а й вечірнє пленарне засідання.

Парламентарії звільнили голову Верховного Суду України Василя Маляренка. Доповідаючи це питання, голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов послався на заяву голови ВСУ і подання Вищої Ради юстиції. На запитання про несподіваний вчинок, з огляду на те, що повноваження керівника найвищої судової інстанції спливають аж восени, сам Василь Маляренко послався на тяжкі сімейні й особисті обставини. Одначе головною фразою-поясненням більшість із присутніх вважає інше пояснення, сказане із трибуни: завжди намагався працювати чесно і об’єктивно і відповідно до цих принципів написав цю заяву; з новим парламентом, з новою коаліцією має працювати новий голова Верховного Суду. За відставку В. Маляренка проголосував 291 депутат, які потім стоячи аплодували Василю Тимофійовичу за таку позицію.

Менше солідарності виявилося, коли з’ясували, що профільний комітет з питань судочинства пропонує звільнити суддю Верховного Суду Володимира Мойсика. Останній нагадав, що він написав заяву про звільнення з виходом у відставку у зв’язку з обранням його народним депутатом України. Однак комітет розглянув це питання без його присутності і не врахував саме цієї обставини звільнення.

Перші суперечності антикризової коаліції (не лише законотворчого, а й політичного характеру) проявилися під час ратифікації Європейської соціальної хартії, підписаної Україною ще 1999 року. Представник уряду, заступник міністра праці та соціальної політики Н. Іванова, а потім і голова профільного парламентського комітету Іван Бондарчук кваліфіковано й виважено пояснили депутатам, чому сьогодні доцільно ратифікувати лише шість із дев’яти обов’язкових статей хартії. З їхніми аргументами не погодилися лідер комуністів П. Симоненко та кілька його однопартійців: вони вимагали ратифікації всіх статей. Дискусії закінчилися голосуванням за компромісне рішення. Цього дня парламент 266 голосами ратифікував Угоду про першочергові заходи стосовно захисту жертв збройних конфліктів, розглянув досить суперечливий як для наших умов Факультативний протокол до Конвенції проти катування та інших жорстоких видів поводження і покарання, а також розглянув і ухвалив низку інших ратифікаційних питань. Наприкінці засідання парламентарії мали можливість висловитися з приводу різного.

Головуючий на засіданні за традицією поздоровив з днем народження народних депутатів Михайла Гончарова, Едуарда Зейналова, Людмилу Кириченко, Любов Стасів. Окремо на пропозицію депутата-газетяра Івана Бокого парламент привітав з творчим ювілеєм знану корифейку українського слова, літредактора газети «Молодь України» Ольгу Федорівну Ярошенко.