Парламентські слухання з питань бюджетної політики на 2007 рік, на яких депутати обговорювали проект Бюджетної резолюції — стратегічного документа, що визначає принципи і напрями формування державного кошторису, перетворилися на своєрідний двобій. Уряд в особі в. о. міністра фінансів Віктора Пинзеника переконував парламентаріїв і народ, що не так погано в нашому державному домі. А коаліціянти вибудовували власну стратегію з прицілом уже на новий уряд.

«За останні місяці економічна динаміка в Україні істотно поліпшилася, — стверджував Віктор Пинзеник. — Маємо зростання темпів економічного розвитку, причому за червень цей показник досягає майже 10%». За схваленим урядом іще в травні проектом Основних напрямів бюджетної політики на 2007 рік, ВВП країни має зрости на 4,2%, до 572,3 млрд. грн. Очікується також позитивна динаміка експорту та імпорту, збільшення мінімальної зарплати до 450 грн., пенсій та соціальних допомог. У проекті Бюджетної резолюції дефіцит бюджету закладено на рівні не більш як 2% від ВВП. Його пропонують повністю покрити за рахунок надходжень від приватизації, не провокуючи збільшення державного боргу. Уряд також планує знизити деякі податки, зокрема нарахування на фонд зарплати, податок на купівлю-продаж валюти, ліквідувати офшорні схеми оподаткування, запровадити єдиний соціальний податок, змінити систему оплати праці бюджетникам (щоб основою заробітку став оклад, а не різноманітні надбавки), проводити політику енергозбереження. Водночас в. о. міністра наголосив: для того щоб у держбюджеті—2007 змогли вступити в дію податкові новації, передбачені проектом Бюджетної резолюції, парламент має прийняти політичні рішення.

У відповідь голова бюджетного комітету Верховної Ради Микола Азаров заявив: «Нас очікує бюджетна катастрофа, яку всіляко намагається приховати нинішня влада. А бравурні звіти про перевиконання цьогорічного бюджету — міф». За словами депутата, насправді нині виникли величезні дірки і в загальному, і в спеціальному фондах бюджету, а недонадходження з доходів можуть досягти десяти мільярдів гривень. Із запланованих двох мільярдів гривень надходжень від приватизації, за словами М. Азарова, на сьогодні отримано лише 160 млн. Одна з головних проблем невиконання цьогорічного бюджету, вважає парламентарій, — зростання цін на газ, електроенергію та пальне.

Не відповідає реальній економічній ситуації, зауважив М. Азаров, і підготовлена урядом Бюджетна резолюція на наступний рік. «Уряд, з одного боку, прогнозує незмінність фіскальної політики, а з другого — вносить зміни, які призведуть до збільшення фіскального навантаження», — стверджував М. Азаров. На його погляд, у проекті Бюджетної резолюції закладено занадто широкий валютний коридор, що може призвести до краху національної валюти, не приділено вдосталь уваги питанням регіонального розвитку, практично заморожено реальне зростання зарплат.

Голова профільного комітету ВР запропонував парламенту розробити замість запропонованої урядом Бюджетної резолюції на 2007 рік власний проект і затвердити його на засіданні Верховної Ради 25 липня. На думку Миколи Азарова, у новому проекті зростання ВВП повинно перевищити рівень інфляції, а також має бути реалізована політика глибокої підтримки депресивних регіонів.

Під час обговорення депутати наголошували на потребі дещо змінити пріоритети бюджетної політики. Зокрема, збільшити фінансування АПК, вугільної галузі, медицини, освіти, науки, культури тощо. Лідер комуністів Петро Симоненко закликав «зупинити хаос у податковому законодавстві». Голова Комітету з питань регуляторної політики і підприємництва Сергій Матвієнков (СПУ) наголошував на потребі коригувати податкові норми не паралельно з прийняттям бюджету, а до ухвалення бюджету—2007, щоб промисловці могли урахувати податкові зміни під час складання бізнес-планів. Голова Верховної Ради Олександр Мороз нагадав, що депутатські фракції та парламентські комітети мають вчасно подати свої пропозиції до розробленого урядом проекту Бюджетної резолюції на 2007 рік до Комітету ВР з питань бюджету.

Після парламентських слухань в. о. Прем’єр-міністра України Юрій Єхануров в інтерв’ю журналістам не виключив можливості перегляду парламентом проекту Бюджетної резолюції. Він наголосив, що це — право Верховної Ради, але охарактеризував показники, закладені урядом у Бюджетній резолюції, як цілком прийнятні.