Сьогодні в Москві відбудуться основні заходи неформального саміту Співдружності незалежних держав. Це буде вже сьома така зустріч «без краваток» лідерів СНД. Попередня відбулася також у російській столиці напередодні святкування 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Крім цілої купи міжнародних проблем, учасники цього форуму мають намір обговорити перспективи реформування Співдружності. Свої пропозиції з цього приводу підготував один зі старожилів «клубу президентів» — президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

І якщо український лідер довго сумнівався, їхати до Москви чи ні, то його грузинський колега і друг із самого початку був налаштований на візит до Москви й особисті переговори з Володимиром Путіним. Але після рішення грузинського парламенту про необхідність якнайшвидшого виведення російських миротворців з Абхазії і Південної Осетії, прийнятого у вівторок, грузино-російські переговори на вищому рівні опинилися під великим питанням. І М. Саакашвілі в останню хвилину вирішив до Москви не їхати. Аналітики критикують цей крок, бо якщо грузинський лідер прагне до виведення миротворців, він повинен порушити це питання на саміті СНД, безпосередньо перед Володимиром Путіним. Річ у тім, що рішення грузинського парламенту російська сторона зовсім не зобов’язана виконувати, адже рішення про введення миротворців приймалося на міждержавному рівні.

У Москві з іще більшим інтересом чекали В. Ющенка. Всім дуже цікаво було в його інтерпретації почути про останні політичні події в Україні. Крім того, після серії заяв українського МЗС про неефективність організації і сумніви Києва з приводу доречності нашого перебування в складі Співдружності таки цікаво було б почути вердикт В. Ющенка з приводу пропозицій Н. Назарбаєва про реформування СНД. Можливо, новий стан речей влаштує Україну, яка щорічно вкладає в бюджет СНД майже 1 млн. доларів.