Учора відбулося відкрите засідання фракції Блоку Юлії Тимошенко, під час якого було ухвалено відкритий лист до Президента України Віктора Ющенка. У посланні наголошується, що у Президента «є законні права, конституційні підстави та, в такій ситуації, обов’язок оголосити дострокові парламентські вибори», оскільки «цей склад парламенту не лише не впорався зі своїм завданням — не створив у конституційний термін стійку й ефективну правлячу коаліцію, а й збився з демократичного шляху, перетворився на інструмент комуністичних утопій, соціалістичного зрадництва і кланових амбіцій».

На думку «бютівців», потреба такого кардинального кроку визначається щонайменше трьома підставами. По-перше, політичною необхідністю. «Головним державоутворюючим принципом демократії є формування влади, яка спирається на підтримку більшості громадян країни. Цей принцип зруйновано в нашому парламенті великими грошима. Коли політики заходять у глухий кут, коли починається політичне протистояння — головним арбітром може виступити тільки народ», — зазначається у відкритому листі.

Другою підставою для дострокових виборів БЮТ вважає геополітичну необхідність та збереження європейського вибору України.

Ще однією підставою для нових парламентських виборів, на думку БЮТ, є моральна необхідність, бо «якщо демократи «проковтнуть» тотальну парламентську корупцію та ревізію високих принципів після виборів, то назавжди поховають у душах українського народу віру в правду і справедливість».

Фракція БЮТ вважає, що у Президента сьогодні є два шляхи: «або 25 липня достроково припинити повноваження Верховної Ради, або подати кандидатуру Януковича на затвердження Верховній Раді».

Насамкінець у листі наголошується, що фракція БЮТ не братиме участі у роботі Верховної Ради доти, доки не почує від Президента «чіткої відповіді і конкретного рішення», та заявляє про свою готовність розділити із главою держави всю відповідальність за оголошення дострокових виборів.