Під час зустрічі у Брюсселі в.о. міністра палива та енергетики Іван Плачков та європейський комісар з енергетичних питань Андрис Пігбалс обговорювали питання обсягів газу в українських підземних сховищах. Вітчизняні та зарубіжні ЗМІ повідомили, що Іван Плачков запевнив: Україна забезпечить поставки російського газу в Європу в зимовий період, і жодних проблем з цим немає. За словами міністра, газу в українських підземних сховищах буде достатньо не лише для забезпечення внутрішніх споживачів, а й для надійного транзиту палива в країни Європи.

Можна було б цим утішитися. Але недавно в. о. прем’єра Юрій Єхануров та екс-секретар РНБОУ Анатолій Кінах заявляли про критичну ситуацію із закачуванням газу в підземні сховища: його там — близько 13 млрд. куб. м. План недовиконано більш як на 2 млрд. куб. м, не розв’язана також проблема з поставкою 25 млрд. куб. м туркменського газу.

Тоді в.о. міністра Плачков запевняв, ніби проблем з цим немає, і до кінця року в сховищах буде 22—23 куб. м блакитного палива — більше, ніж торік. Але фахівці твердять, що все паливо «великими порціями» водночас закачати у сховища технологічно неможливо: в кращому разі по 4 млрд. куб. м щомісяця. А лише до початку опалювального сезону — середини жовтня — там має бути щонайменше 18—20 млрд. куб. м газу. Тож така суперечлива інформація непокоїть європейських споживачів.

Але пан Плачков запевнив Брюссель, що Україна домовилася з Росією про поставку додаткових 2 млрд. кубів газу, а в наших сховищах буде навіть 25 млрд. куб. м — для цього «знаходяться технічні можливості». Щоправда, він не повідомив, які це можливості, а також чи його відомство віднайшло кошти для закупівлі додаткових обсягів газу, яких досі бракувало?

В.о. міністра привіз і нам радісну звістку: з’ясовується, ЄС уже не вважає Україну «слабкою ланкою», та не занепокоєний можливим невиконанням Києвом зобов’язань з транзиту газу в Європу. А що прем’єр-міністр Італії пред’являв претензії Україні стосовно недоданого взимку газу, то, за словами Плачкова, немає підстав для звинувачень: ми не укладали угод з італійською стороною. Італія має їх з «Газпромом», то хай до нього звертається.

Відбився міністр і від звинувачень про крадіжки російського газу: не було їх — і край. І чомусь вважає, що тепер «Європа вже не сумнівається у надійності України». Чи ті європейці, пане міністре, часом ще й не заплакали від радості? І чи не станеться у нас потім такий само конфуз з європейськими партнерами, як це було, приміром, з «Газпромом» чи туркменським президентом, котрих українська сторона теж звинувачувала у брехні? Але найцікавіше все-таки інше: де ми візьмемо й за які гроші кількість газу, обіцяного в.о. міністром палива та енергетики?