Ранкове засідання 20 липня

Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив: так званий розподіл портфелів — це обов’язок парламенту. І фракція БЮТ узяла всі портфелі, які їй було запропоновано. «Приходьте до сесійної зали після 25 липня. Верховна Рада працюватиме», — сказав Олександр Мороз навздогін депутатам, що залишали сесійну залу.

Фракція БЮТ покинула сесійну залу, а свої місця в парламенті депутати-бютівці накрили жовто-блакитним прапором. Лідерка фракції БЮТ Юлія Тимошенко виступила з парламентської трибуни і заявила, що портфелями і посадами можна закрити рота тим, хто мусить захищати Україну і працювати на неї. Але спокій, що запанував у Верховній Раді, стверджувала Юлія Тимошенко, не демонструє стабільності, гармонійності і справедливості. «Ми припинили використовувати мегафони і дудки лише для того, щоб суспільство почуло шелест купюр у сесійній залі і що в цьому залі продали все, за що голосували люди», — як зазвичай запально промовляла пані Юлія. І заявила: фракція БЮТ ніколи з цим не погодиться і покидає сесійну залу до 25 липня.

Коли Президент України матиме конституційне право розпустити нинішню Верховну Раду та оголосити дострокові парламентські вибори. І фракція БЮТ не братиме участі у пленарних засіданнях Верховної Ради доти, доки глава держави не видасть указ про розпуск парламенту та нові вибори.

Чільниця «регіоналів» — лікар за фахом Раїса Богатирьова розпочала свій виступ з медичної термінології: коли є роздвоєння свідомості, лікарі називають це шизофренією. А в парламенті одну більшість називали патріотичною, національно свідомою, а коли більшість дещо переформатувалася із тих самих народних депутатів — парламент уже називають продажним. Раїса Богатирьова звернулася до тих, хто покидав зал, із таким запитанням: скільки депутатів із фракції БЮТ написали заяви про складання депутатських мандатів, про що заявляли? «Нас так лагідно вмовляли поділитися портфелями, що ми згодні й сьогодні заради спокою у державі продовжувати діалог і запропонувати все для професійного уряду», — сказала депутат. І додала: брехня, цинізм і постійне збурення ситуації в Україні призведе тільки до одного — люди змусять Президента якнайшвидше внести до Верховної Ради подання про призначення прем’єром Віктора Януковича.

Голова парламенту Олександр Мороз охарактеризував ситуацію у сесійній залі вельми спокійно: «Це ознаки демократії». І запропонував тим депутатам, кому пропонуватимуть хабарі, складати гроші на трибуну парламенту, щоб використати їх для підтримки бідних. А заяв із фракції БЮТ, повідомив О. Мороз, не надходило жодної.

Виступаючи від фракції «Наша Україна», Микола Оніщук наголосив на потребі невідкладно обрати суддів Конституційного Суду від Верховної Ради та привести усіх суддів Конституційного Суду до присяги. Депутат зауважив, що наявність Конституційного Суду під час формування парламентської коаліції допомогла б ефективно розв’язати цю політичну суперечку. Тому проблема Конституційного Суду стала проблемою стабільності у суспільстві. Головуючий Олександр Мороз сказав, що також виступає за якнайшвидше формування Конституційного Суду, але відповідно до закону. Тому парламент нині чекає пропозицій від профільного комітету щодо процедури обрання і присяги суддів Конституційного Суду.

Лідер Комуністичної партії — Петро Симоненко стверджував, що «бютівці» після такої протестної акції мали б відмовитися від керування парламентськими комітетами. А коаліція — переглянути розподіл посад у комітетах в частині квоти фракції БЮТ. Бо коаліція відповідає перед владою і народом. Лідер Комуністичної партії також запропонував парламенту прийняти звернення до глави держави з проханням не затягувати на 15 днів подання про призначення прем’єра.

Соціаліст Іван Бокий згадав стародавню й новітню історію. У козацьку добу «китайкою», тобто стягом, покривали могили загиблих козаків. У 1991 році до сесійної зали було внесено національний прапор, як символ проголошення незалежності України. А тепер покриття жовто-блакитним прапором місць депутатів-«бютівців», за словами І. Бокого, означає лише одне — що фракція БЮТ «поховала себе в сесійній залі». «Відбулося велике приниження і Верховної Ради, і національного символу, і честі українського народу», — заявив депутат. Однак навіть після того, як «бютівці» покинули сесійну залу, у парламенті було достатньо голосів для прийняття рішень, а деякі навіть ухвалювали конституційною більшістю. 300 голосами ухвалили постанову про звільнення члена ЦВК Руслана Князевича, обраного до нинішнього парламенту від «Нашої України». Прийнято також постанову про звільнення Павла Євграфова з посади судді Конституційного Суду України за власною заявою у зв’язку з завершенням терміну перебування на посаді судді Конституційного Суду (289 — за), закон про приєднання України до Конвенції про стягнення аліментів за кордоном (293 — за).

Потім депутати перейшли працювати до парламентських комітетів над підготовкою бюджетної резолюції, а о 16-й годині в сесійній залі відбулися парламентські слухання з питань бюджетної політики на 2007 рік.

Учора парламентарії вітали з днем народження народного депутата з фракції «Наша Україна» Давида Жванію.

***

Після закриття ранкового пленарного засідання лідерка фракції БЮТ Ю. Тимошенко заявила на брифінгу: очолювана нею фракція не братиме участі у пленарних засіданнях але працюватиме в комітетах, проводитиме відкриті засідання фракції, пропонуватиме власні законопроекти і рішення.

А прапор у сесійній залі, за її словами, «свідчитиме про загрози в Україні». За словами Ю. Тимошенко, у нинішньої коаліції начебто є такий план: сформувати «свій» Конституційний Суд, який буде на замовлення кримінальних груп коментувати закони і укази Президента. А через підкуп депутатів (котрим начебто пропонують від 5 до 7 млн. доларів) створити конституційну більшість у парламенті і внести зміни до Конституції України, якими скасують посаду Президента України і передадуть всі владні повноваження Прем’єр-міністрові. А фракція «Наша Україна», стверджувала лідерка БЮТ, формально піде в опозицію, але отримає приблизно половину міністерських портфелів у новому уряді. На запитання, чому депутати з фракції БЮТ досі не склали свої депутатські мандати, Юлія Володимирівна чітко не відповіла. Проте пообіцяла наступного понеділка оприлюднити «юридично виважений документ» із підписами народних депутатів, щоб можна було скористатися конституційною нормою, за якою треба розпустити парламент, коли в ньому немає конституційної більшості. Якщо Президент не розпустить парламент і не відкине кандидатуру Прем’єр-міністра В. Януковича, то БЮТ, за словами його лідерки, вважатиме це «зрадою національних інтересів». А Олександр Турчинов заявив, що відмовляється від претензій на посаду заступника Голови Верховної Ради.