Професія плюс атестат і робота

Кожен другий вихованець професійно-технічної освіти навчається кільком робітничим спеціальностям.

Цього року з професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) вийшло 210 тисяч юнаків і дівчат, які здобули робітничі професії. Одночасно 99 тисяч дітей отримали атестати про повну загальносередню освіту. Кожен другий випускник здобув робітничу кваліфікацію з кількох професій, а 4,5 тисячі мають рівень «молодшого спеціаліста».

Майже 90 відсотків вихованців ПТНЗ буде працевлаштовано згідно з укладеними угодами між роботодавцями та навчальними закладами. До речі, у професійно-технічній ланці освіти готують робітників за 500 спеціальностями.

Сльози матері

Літній ранок... Ганна Іванівна прокинулася від запаху горілого. Жах погнав її на кухню. Біля плити у сльозах стояв її син, тримаючи сковорідку. «Що сталося, Сергійку, чому ти тут, що робиш?» «Я дуже рано встав, — схлипуючи, промовив хлопчик, — так хотів зробити тобі сюрприз... У тебе ж день народження... А ця клята сковорідка чомусь не смажить, і я марно старався...»

Здавалось, розпачливий плач чуло усе місто.

Краєчком ока Ганна Іванівна помітила, що пляшка з олією непочата. «Ти даремно розхвилювався, синочку, я ж дуже люблю пригорілу картоплю, хіба ти забув? Зараз ми з тобою будемо святкувати, спасибі тобі!»

І мама обережно переклала в тарілку оригінальний сніданок, приготовлений восьмирічним сином. Її сліз Сергійко не бачив...

Ліра СТРИЖЕНЬ.

Київ.