У Верховній Раді зареєстровано ще один законопроект про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» — ним передбачається збільшити прохідний бар’єр для партій і блоків до семи відсотків.

Чинний виборчий закон встановлює прохідний бар’єр до Верховної Ради України для політичних партій і блоків на рівні трьох і більше відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Однак, як вважають автори законопроекту, — народні депутати України з фракції БЮТ Олександр Турчинов і Андрій Портнов — наслідком такого заниження прохідного бар’єру стали «розпорошеність політичних сил у парламенті та неспроможність створити дійову парламентську коаліцію». Втілення новацій, на думку депутатів, дасть можливість більшою мірою представити у парламенті ті політичні сили, які реально існують у суспільстві та відображають інтереси виборців.

А днем раніше ті ж народні обранці внесли на розгляд парламенту проект закону «Про місцевий референдум», аргументуючи законодавчу ініціативу тим, що чинний сьогодні закон про всеукраїнський та місцевий референдуми, прийнятий ще за часів СРСР, не відповідає сьогоденним реаліям. Серед новацій, зокрема, максимальне спрощення процедур ініціювання, підготовки та організації місцевих референдумів; усунення осіб, щодо припинення повноважень яких оголошується референдум, від процесу організації і проведення таких референдумів; чітка регламентація процесу референдуму по строкам, деталізація роботи комісій з референдуму (голосування, кворум, рішення). Пропонується запровадити такий інститут, як офіційні спостерігачі за проведенням референдуму. Крім того, законопроект чітко окреслює коло питань, що можуть виноситися на місцевий референдум, а також встановлює гарантії прав громадян на участь у місцевому референдумі.