Вечірнє засідання 18 липня

Погоджувальна рада лідерів депутатських фракцій, яка відбулася у перерві між пленарними засіданнями, остаточно погодила розподіл парламентських комітетів за пропорційним принципом. Керівні посади в комітетах Верховної Ради отримали представники всіх без винятку політичних сил, у тому числі й БЮТ, незважаючи на заяви лідерки блоку про потребу скласти депутатські мандати та розпустити парламент.

Відтак, згідно зі схваленою 285 голосами постановою Верховної Ради (фракція БЮТ таки не брала участі у голосуванні), коаліціянти отримали керівні крісла у 15 комітетах, опозиція — у 12. Депутати від Партії регіонів головуватимуть у дев’яти парламентських комітетах, від БЮТ — у семи, «Нашої України» —п’яти, СПУ та КПУ — кожна у трьох. Посади перших заступників комітетів Верховної Ради, відповідно, розподілено так: «регіонали» — 11, БЮТ — 4, «Наша Україна» — 7, соціалісти — 5, комуністи — 1. Опозиція отримала чільництво й у так званих стратегічних комітетах — зокрема, фінансово-банківському (Петро Порошенко, «НУ»), з питань ПЕК (Микола Мартиненко, «НУ»), нацбезпеки та оборони (Анатолій Кінах, «НУ»), правоохоронному (Володимир Стретович, «НУ»), аграрному (Михайло Гладій, БЮТ), євроінтеграції (Борис Тарасюк, «НУ»), з питань свободи слова та інформації (Андрій Шевченко, БЮТ), а також у спеціальній контрольній комісії з питань приватизації (Андрій Кожем’якін, БЮТ). Найпопулярнішими серед народних обранців, як зазвичай, виявилися комітети з питань бюджету — там працюватиме 31 депутат й буде два перших заступники та три заступники голови, з питань фінансів і банківської діяльності (27 депутатів), ПЕК (26 депутатів), аграрної політики та земельних відносин (23 депутати), транспорту і зв’язку (22 депутати). Для цього довелося змінити попередню постанову Верховної Ради, за якою чисельність депутатів у комітетах обмежувалася двадцятьма. Натомість у комітеті у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів трудитимуться лише сім народних обранців, з питань охорони здоров’я — вісім, соціальної політики та праці — 11. Бюджетний комітет очолив «регіонал» Микола Азаров, правової політики — Євген Кушнарьов, а з питань правосуддя — колишній голова ЦВК Сергій Ківалов (обоє від Партії регіонів).

Водночас перед остаточним голосуванням за постанову про розподіл парламентських комітетів заступник голови фракції Партії регіонів Микола Азаров заявив: «регіонали» пішли на дуже значні поступки і компроміси заради досягнення стабільності, віддавши опозиції керівництво в низці стратегічних комітетів. Однак, якщо не налагодиться конструктивна робота парламенту і буде порушено домовленості, Партія регіонів залишає за собою право переглянути розподіл комітетів.

Після формування парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Олександр Мороз оголосив про створення Погоджувальної ради, як консультативно-дорадчого органу для попередньої підготовки і розгляду організаційних питань роботи Верховної Ради. До її складу входять: Голова Верховної Ради та його заступники, лідери депутатських фракцій з правом ухвального голосу та голови комітетів Верховної Ради з правом дорадчого голосу.

Депутати продовжили роботу першої сесії парламенту п’ятого скликання ще на два тижні — до 31 липня. У середу, 19 липня, пленарне засідання вирішено не проводити. Учора парламентарії працювали у новостворених комітетах, а сьогодні Верховна Рада розпочне розгляд проекту Бюджетної резолюції на 2007 рік.