Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз провів зустрічі з колишнім послом США в Україні Уїльямом Гріном Міллером та з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Уїльямом Тейлором. Як повідомила керівник прес-служби Верховної Ради Вікторія Шведова, під час зустрічі з У. Г. Міллером глава парламенту запевнив, що зі створенням антикризової коаліції зовнішня політика України залишиться незмінною. За словами О. Мороза, це, зокрема, закріплено в угоді про створення антикризової коаліції, яка фактично є стратегією розвитку держави. «Європейський вибір України — це моє ключове завдання», — заявив він.

Голова Верховної Ради також зазначив, що коаліція відкрита для приєднання, та висловив переконання, що «Наша Україна» ввійде до неї. Також О. Мороз поінформував У. Г. Міллера про поточну політичну ситуацію в Україні. Зокрема, говорячи про перспективи створення нового Кабінету Міністрів, О. Мороз заявив, що Верховна Рада може сформувати уряд за два дні. «Президенту потрібно забезпечити свою конституційну функцію представлення кандидатури Прем’єр-міністра, визначену коаліцією», — сказав він. «Ключ до розв’язання проблеми в руках у Президента», — підкреслив О. Мороз, висловивши переконання, що глава держави отримає беззастережну підтримку як у парламенті, так і в уряді.

Голова Верховної Ради також піддав критиці ідею розпуску парламенту, охарактеризувавши її як безперспективну для України.

Наприкінці зустрічі О. Мороз запевнив: «Усі демократичні надбання, в тому числі ті, які виборов Майдан, я буду відстоювати, і сподіваюсь на успіх».

Під час зустрічі з У. Тейлором глава парламенту привітав посла з призначенням на посаду. Пан Тейлор, у свою чергу, заявив, що він «дуже гордий з того, що повернувся працювати в Україну».

Говорячи про україно-американські відносини, зокрема про їх парламентську складову, У. Тейлор заявив, що уряд США готовий співпрацювати з будь-якою коаліцією, створеною демократичним шляхом, дії якої будуть спрямовані на подальший розвиток демократії в Україні. За словами посла, для Заходу дуже важливо «подивитися на перші кроки коаліції, як вона працює і що реалізує».

На прохання посла Олександр Мороз охарактеризував поточну політичну ситуацію в Україні. Він, зокрема, висловився за створення широкої коаліції, зазначивши, що антикризова коаліція відкрита до приєднання інших фракцій. «Потрібно об’єднувати Україну. Необхідна співпраця всіх гілок влади», — сказав О. Мороз.

Водночас Голова Верховної Ради зазначив, що незалежно від того, буде коаліція ширшою чи залишиться в нинішньому форматі, зовнішня політика здійснюватиметься в інтересах України. За його словами, курс на євроінтерацію, закріплений законодавчо, буде реалізований.

Співрозмовники також обговорили низку питань, які стосуються міжнародних відносин. Посол, зокрема, висловив упевненість в успішному вирішенні питання про вступ України до СОТ, зазначивши, що США підтримують Україну в її прагненні вступити до цієї впливової організації. За словами У. Тейлора, США також підтримують необхідність дальшого розвитку партнерських відносин України як з європейськими країнами, так і з Російською Федерацією. На думку посла, Україна і Росія мають вступити до СОТ одночасно, що, за його словами, створило б відповідний сприятливий торговельний режим.