Сільський голова Броніслав Лебединський разом з депутатами Жежелівської сільради Козятинського району уже четвертий місяць «воюють» з місцевою територіальною виборчою комісією

Жежелів — єдине на Вінниччині село, яке залишилося після виборів без голови. Хоча насправді на виборах селяни його обрали. З чотирьох кандидатів на цю посаду найбільше голосів (497 із 1154) здобув Броніслав Лебединський. Людина він добре знана на Козятинщині. Деякий час керував районом: був і представником Президента України, і головою райради. Щоправда, уточнюють, зовсім мало часу. Чому? На це запитання нинішнє керівництво району не дає однозначної відповіді. Якщо точніше, воліє за краще взагалі не відповідати.

На виборах Лебединський очолював районний виборчий штаб Соцпартії, від якої його ще й обрали депутатом районної ради. Тож чому тоді законно обраний сільський голова не може переступити поріг кабінету і приступити до виконання своїх обов’язків?

Голова сільської територіальної виборчої комісії Володимир Береговий так відповів на це питання:

— Правоту дій нашої комісії підтвердив суд. Це для нас є найважливішим. Якби наші опоненти — сільський голова разом з депутатами — поважали закон, то вже відбулися б повторні вибори і село мало б голову, а так...

У тому, що комісія не зареєструвала пана Лебединського обраним на посаду сільського голови, винен він сам і більше ніхто, вважає голова ТВК. Згідно із статтею 77 Закону «Про вибори до місцевих рад», уточнив В. Береговий, обраний громадою пан Лебединський, як, зрештою, кожен голова, зобов’язаний був у 20-денний термін після оприлюднення результатів виборів подати до комісії документи, які підтверджують те, що він звільнився з попередньої роботи і не є депутатом районної ради. За словами голови ТВК, результати виборів Жежелівського сільського голови оприлюднено ще 5 квітня ц. р. 3 квітня, стверджує В. Береговий, він особисто мав розмову з паном Лебединським, під час якої нагадував йому про чинне законодавство («приміщення ТВК і будинок Лебединського розташовані поруч, тому бачимося часто»).

Лише 27 квітня ц. р., за словами В. Берегового, Б. Лебединський подав документ про звільнення з попередньої роботи — він працював керівником Державного казначейства у районі. Документа про складання повноважень депутата райради, стверджує голова ТВК, комісія так і не отримала досі. На моє прохання уточнити, чи залишається нині пан Лебединський депутатом райради, В. Береговий сказав, що не має з цього приводу інформації.

Дотримуючись букви закону, зазначив В. Береговий, комісія 10 червня 2006 року прийняла рішення не реєструвати сільським головою Б. Лебединського, як такого, що відмовився від посади. Саме так, на його думку, кваліфікуються дії посадовця, який не надав у зазначений термін необхідних документів.

Чому так пізно? «Поки тривали судові засідання, — каже В. Береговий, — ми не могли приймати даного рішення. Зробили це лише після того, як суд визнав нашу правоту».

Весь цей час Жежелів вирує, як весняна повінь. За словами голови ТВК, Лебединський втручається у роботу сільради, збурює людей проти дій нашої комісії. Результатом цього стало декілька акцій з перекриттям руху на автомобільній трасі Вінниця—Київ. А в тому, що ці акції були організовані, у співрозмовника нема жодного сумніву. Інакше, як би про них дізналися журналісти провідних телевізійних каналів держави?

У п’ятницю, 7 липня 2006 року, відбулося ще одне судове засідання. Рівно місяць перед тим депутати сільради (В. Береговий переконаний, що й тут не обійшлося без участі пана Лебединського), прийняли рішення про висловлення недовіри ТВК, припинення її діяльності і створення нової комісії. Голова ТВК оскаржив це в суді. І ось у п’ятницю суд скасував рішення сільради. Дивно, каже В. Береговий, що пан Лебединський, який обрав на виборах лозунг «Сила —закону, а не закон сили», насправді чинить інакше, тобто сам не дотримується судових рішень.

Наступним кроком комісії, каже В. Береговий, буде прийняття рішення про повторні вибори сільського голови. Не може село так довго залишатися без керівника.

Тим часом сесія поклала обов’язки керівника територіальної громади на секретаря сільради депутата Нелю Сачинську. Вона вважає, що комісія упереджено поставилася до реєстрації законно обраного сільського голови. У нинішньому законодавстві стільки недоречностей, що будь-хто може у них заплутатися. У розмові з кореспондентом «Голосу України» Н. Сачинська зазначила, що голова комісії просто не попередив новообраного голову про необхідність дотримання низки післявиборних процедур. На її думку, це може бути спричинено особистою неприязню у стосунках між цими людьми.

Співрозмовниця також повідомила, що вони оскаржили в Апеляційному суді дії Козятинського суду стосовно скасування рішення депутатів сільради про недовіру ТВК і обрання нової комісії.

Голова Козятинської районної ради Валерій Стахов, безперечно, занепокоєний таким станом справ у Жежелеві. Згідно з чинним законодавством, ради не мають вертикального підпорядкування, тому втручатися у діяльність сільських депутатів було б несправедливо, вважає співрозмовник. Однак факти збурювання людей, заклики до вчинення дій з перекриттям дороги не повинні залишатися поза увагою правоохоронців. Дуже прикро, каже В. Стахов, що складну політичну ситуацію дехто у Жежелеві намагається використати для загострення міжконфесійного протистояння віруючих. Православні й католики мають намір будувати свої храми. Однак виникає проблема з визначенням місця. Католицький храм почали будувати, але на місці раніше зруйнованої православної церкви. Наскільки мені відомо, саме це стало причиною протистояння. Замість того, щоб шукати вихід із ситуації, у селі, як то кажуть, підкидають дров у багаття.

Чим так важливе місце сільського голови, що за нього розгорілася справжня «війна»? «Земелькою, — почув у відповідь на своє питання. — Жежелів має вдале географічне розташування. По-друге, місцеві надра багаті на будівельні матеріали. Є за що воювати...»

«Бойові» дії у цьому селі зайшли вже так далеко, що, на думку автора, їх навряд чи вдасться залагодити без втручання третьої сторони. Потрібен неупереджений погляд на ситуацію. Хто візьме цю роль на себе? Обласні, районні депутати? Громада втомилася від виснажливої «війни». Люди хочуть порядку. За словами жежелівців, по суботах сільрада на замку. Та й у будні не всі питання вдається вирішити. Якщо село без голови — то в селі безголів’я...

Вінницька область.