Житомирська обласна рада повернула собі право управляти об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Стосунки обласної ради і ОДА щодо об’єктів спільної власності давно нагадують перетягування каната. Проте, на відміну від цього веселого видовища, емоції виникають зовсім інші. Попередній голова облради не раз гостро виступав на сесіях: найпривабливіші об’єкти під різними приводами знаходять нових господарів, пакети акцій розтанули на очах, а те, що залишилося в підпорядкуванні, використовують украй неефективно. Факти наводили справді кричущі. Врешті-решт терпець у депутатів урвався, й обласна рада перебрала управління об’єктами спільної власності на себе. Та невдовзі ОДА перетягла канат в інший бік, і в обласної адміністрації знову з’явилися делеговані повноваження щодо цього.

Фактів неефективного використання майна можна наводити багато. Найпромовистіший — об’єкт, який раніше називали обласною МТС. 1999 року держава замість грошей дала області у вигляді дотації майже три десятки нових комбайнів «Джон Дір». Як тільки починалися жнива, вони вирушали в південні області та збирали врожай там, а в себе дома, як це не раз гостро критикували на сесіях, майже не працювали. Проте догосподарювалися до того, що, рятуючи підприємство від неминучого краху, облрада змушена була вжити термінових заходів. Після реорганізації навіть назву змінили — на «Тетерів-агро». Проте суть не змінилася.

— Загалом «Тетерів-агро» зазнав 658 тисяч гривень збитків — про прибутки й мови нема, — обурювався депутат із фракції КПУ Микола Тимошенко. Здивували його й інші факти, зокрема те, що приміщення з великою площею здають в оренду за «смішними» цінами.

Про загальну ефективність господарювання на об’єктах спільної власності можна судити з цифр, що їх навів заступник голови облради Микола Вашешников. У першому кварталі отримано 10,3 мільйона гривень валових доходів за валових витрат 9,5 мільйона. Ефективно спрацювали тільки 8 підприємств, сплативши до бюджету області 84 тисячі гривень податку на прибуток. Крапля в морі...

Голова ОДА Юрій Андрійчук запропонував відкласти прийняття рішення. Однак депутати вирішили по-іншому. На їхню думку, ОДА й надалі братиме участь в управлінні майном, але в демократичнішій формі — через своїх представників у наглядовій раді корпорації, яку запропоновано створити.

А вже після сесії голова обласної ради Ірина Синявська пояснила необхідність змін нинішньою нестабільною ситуацією: виконавча влада в регіоні часто змінюється, тоді як обласну раду обрано на тривалий термін. Вона повідомила також, що буде вивчено досвід Полтавщини, де, за її словами, обласна рада зберегла об’єкти спільної власності територіальних громад і ефективно управляє ними.

Житомир.