Сьогоднішні жнива, перейшовши екватор у південних регіонах, дедалі більше просуваються в центральні та північні райони країни. Як повідомляють у МінАП, ранні зернові та зернобобові вже зібрано на п’ятій частині площ, намолочено майже 6 мільйонів тонн зерна, середня врожайність — 25,8 центнера з гектара.

Ще меншими врожаями радують хліборобську душу жнива в деяких районах столичної області, де приступили до збирання ранніх зернових. І цьому є чимало причин. В Обухівському районі, приміром, із 65 нині працюючих комбайнів багато які дихають на ладан, 14 запрошені зі сторони. В цьому районі належить зібрати ранні зернові на 14 тисячах гектарів. Поки що середня врожайність — 20 центнерів з гектара. Як вижити селянинові з такими намолотами, як учасно розрахуватися з кредитами, заплатити за пально-мастильні матеріали?!

А хлібороби Миколаївщини вже намолотили мільйон тонн зерна, що, за словами глави ОДА Олександра Садикова, рівно половина від сподіваного. В області обмолочено зернові на 395 тис. га (51%), середня врожайність — 24,2 ц/га, а в Первомайському й Арбузинському районах — від 31 до 34 ц/га. Перед у збиранні врожаю ведуть трудівники Миколаївського, Очаківського та Новоодеського районів; є й ті, хто вже завершив жнива. Серед них — сільгосппідприємства «Радсад» і «Криничанське» Миколаївського району, повідомляє наш власкор Олена ІВАШКО.

По 700 гривень обіцяють платити за тонну продовольчого зерна третього класу тим, хто здасть його Аграрному фондові. Жнива на Херсонщині вже проминули свій пік. Найвищий врожай — у Каховському районі: 32 центнери пшениці з гектара, передає наш власкор Алла БРУСИЛОВА.

В Одеській області чотири райони вже завершили жнива — Болградський, Ренійський, Кілійський та Ізмаїльський. Усього в області намолотили півтора мільйона тонн зерна при середній урожайності 25,8 ц/га. Загалом одесити планують зібрати 2,5 мільйона тонн зернових, повідомляє наш власкор В’ячеслав ВОРОНКОВ.