Ранкове засідання 18 липня

На початку пленарного засідання у сесійній залі зареєструвалися 243 народні депутати. «Нашоукраїнці» та «бютівці» були присутні у Верховній Раді, проте не реєструвалися. На пропозицію фракції БЮТ Голова Верховної Ради України Олександр Мороз повторно оголосив про припинення існування у парламенті коаліції демократичних сил, з огляду на те, що її кількісний склад став меншим, ніж передбачено законом. І повторно оголосив про реєстрацію у Верховній Раді антикризової коаліції депутатських фракцій Партії регіонів, СПУ та КПУ у складі 239 народних депутатів, які особистими підписами підтвердили свою згоду увійти до коаліції. Опісля О. Мороз повідомив про заяву від ще трьох парламентаріїв (із фракції БЮТ) про входження до антикризової коаліції — Олександра Борзих, Михайла Зубця, Володимира Толстенка. Тож парламентська коаліція нині налічує 242 народні депутати: 186 — від Партії регіонів, 29 — від СПУ, 21 — від КПУ, 4 — від БЮТ і двоє з «Нашої України».

Потім головуючий надав слово для виступів представникам усіх депутатських фракцій. Олександр Баранівський (СПУ) наголосив, що блокуванню повноцінної роботи парламенту вже немає жодних пояснень, і це не розуміють люди, яких передусім цікавлять зовсім інші проблеми, — що буде з цінами, енергоносіями тощо.

Євген Кушнарьов (Партія регіонів) закликав новітніх опозиціонерів навчитися працювати в тому статусі, в якому вони нині опинилися. Водночас запевнивши, що коаліція дивиться на опозицію не як на ворогів, а пропонує конструктивний діалог та співпрацю — очолити низку парламентських комітетів, посаду заступника Голови Верховної Ради. «Доля України має вирішуватися тут, у сесійній залі, а не на вулицях», — сказав Є. Кушнарьов.

Найбільшою сенсацією, як зазвичай, став виступ лідерки БЮТ Юлії Тимошенко. Вона заявила, що повторне оголошення про створення у парламенті антикризової коаліції — це не перемога, а, навпаки, свідчить про те, що все було зроблено незаконно. Юлія Володимирівна назвала події у парламенті «справжнім політичним переворотом» і звернулася до своїх колег із фракцій «Наша Україна» та БЮТ із закликом скласти свої депутатські мандати, щоб парламент було розпущено. І звернулася до Президента України з вимогою «припинити переворот у парламенті», призначивши повторні вибори.

Анатолій Кінах, виступаючи від фракції «Наша Україна», запропонував відійти від емоцій, ультиматумів та амбіцій і згадати про спільну відповідальність перед державою з огляду на напруження соціально-економічної ситуації у державі. А. Кінах наголосив: нині принципово важливо, щоб кожен крок парламенту відповідав Конституції та Закону. Від імені «Нашої України» він привітав крок оголошення антикризової коаліції чітко, згідно з вимогами законів і заявив, що «Наша Україна» віднині офіційно перебуває у меншості, тобто в опозиції. А. Кінах також акцентував увагу на потребі налагодити ефективні взаємовідносини між більшістю та опозицією заради контролю влади з боку суспільства.

Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко також підтримав думку, що блокування роботи парламенту йде врозріз з вимогами виборців. І запропонував лідерці БЮТ та її соратникам негайно скласти депутатські мандати, щоб решта парламенту змогла розпочати працювати. П. Симоненко закликав не зволікати з обранням керівників парламентських комітетів, а Президентові — внести на затвердження Верховної Ради кандидатуру прем’єра.

Глава парламенту О. Мороз так прокоментував заклик Ю. Тимошенко про складання депутатських мандатів: це нічого не вирішує, адже згідно з виборчим законом після складання депутатами своїх повноважень до парламенту проходять наступні кандидати з виборчого списку партії чи блоку, зареєстрованого у ЦВК. До того ж за дострокове припинення депутатських повноважень повинна проголосувати сесійна зала.

На вечірньому засіданні, після численних перемовин та консультацій лідери фракцій мали погодити проект постанови Верховної Ради про розподіл парламентських комітетів між коаліцією та опозицією.

Учора депутати вітали з днем народження своїх колег — Романа Забзалюка, Юрія Ключковського та Георгія Скударя.

***

Під час перерви, оголошеної головуючим для консультації щодо обрання керівництва та персонального складу комітетів Верховної Ради, у залі відбулися збори народних депутатів, які входять до парламентської коаліції. Присутні 235 парламентаріїв одностайно підтвердили попереднє рішення коаліції про висунення кандидатом на посаду Прем’єр-міністра України лідера Партії регіонів Віктора Януковича.