Це не так уже й погано, якщо там спортмайданчик

Революційність ідеї оздоровчих програм безперечна: замінити сиротливі іржаві турніки на справжні тренажерні зали просто неба.

Наш «європейський вибір» давно вже став штампом політичним і навіть побутовим. А в народі більше дискутують не про райдужні європерспективи, а про те, що нас «туди» не пускає. Ті, хто клепає гроші на поганих людських звичках, здається, втратили будь-яке почуття реальності: навіть затяті любителі чарки відпускали дотепи про горілчану телерекламу на світовому футбольному чемпіонаті.

Тим часом заробляти можна інакше — додаючи суспільству не хвороб і злочинів, а здоров’я, сили та радості. Оздоровлення нації поставила собі за мету група компаній «Інтер Атлетика» — найпотужніше в Україні об’єднання, що виробляє і постачає спортивний інвентар від «а» до «я». Найголовніше в тому, що вона створила чотири комплексні програми, виконання яких може зрушити з місця давню й наболілу проблему фізичного стану наших людей.

Дві з розроблених програм — класичні, їх призначення зрозуміле вже за назвами: «Міський спортзал» і «Спортивні товари населенню». Створення тренажерних залів «під ключ», починаючи з консультацій для замовника і закінчуючи гарантійним і післягарантійним обслуговуванням. (Власний завод «Спорттехніка» в Чернігові випускає понад 200 видів тренажерів і дві професійні лінії для спортзалів, одна з яких призначена спеціально для занять фітнесом).

Інша програма за доступними цінами пропонує понад три тисячі найменувань різноманітних товарів для туризму і спорту, зокрема спортивний одяг та аксесуари багатьох інших виробників.

Але по-справжньому соціальне значення мають інші розробки об’єднання. В будь-якому кутку міста чи села за індивідуальним проектом може бути встановлено безліч варіантів малих і великих спортивно-ігрових дитячих майданчиків. Це основа програми «Діти України». Ніхто в нашій країні такого ще не пропонував. Програму успішно виконують: уже більш як у 30 містах дітвора азартно грається — і розвивається фізично! — на яскравих, оригінальних і завжди неповторних майданчиках від «Інтер Атлетики».

Утім, діти за своєю природою схильні багато рухатися. Дещо гірше дорослим, що звикли до пива, цигарок і телевізора. Саме їх покликана врятувати програма «Спорт для всіх». Будь-яку з двох ліній — «Стандарт» або «Еліт» — можна встановити в міських парках, на пляжах, на майданчиках шкіл і вузів і, зрештою, в кожному дворі.

Мабуть, багато хто з городян знайшов би в собі сили відірватися від пляшки чи телевізора і повернутися до здорового способу життя, якби побачив під вікном класні тренажери, на яких можна займатися будь-коли і скільки завгодно, а головне — безплатно. Можна було б уникнути багатьох трагедій та злочинів і зберегти мільйони гривень, які йдуть на залагодження їхніх наслідків, якби суспільство свідомо орієнтувалося на здоровий спосіб життя.

Тим часом здійснити масштабні оздоровчі програми так, як вони реалізуються в розвинених європейських країнах, можливо лише з участю влади — центральної, міської, районної.