Дві гілки влади Севастополя готові знову стати на стежку війни. Цього разу — через проект генерального плану розвитку міста на 2005—2025 роки, який нещодавно здобув державну премію на конкурсі кращих проектів розвитку міст. Депутати нового скликання вважають його сфальсифікованим. Вони переконані, що проект, який держадміністрація подала їм сьогодні, істотно відрізняється від того, котрий був затверджений у 2005 році депутатами минулого скликання.

Депутатський склад міськради оновився дуже істотно, проте депутати, які залишилися, пам’ятають, що в первісному графічному варіанті проекту Севастополь було визначено як місто-регіон з кордонами, що окреслювали площу у 86 тисяч гектарів землі. В нинішньому варіанті — по Комишовському шосе пролягла чітка лінія, яка відділила місто площею в 11,7 тисячі гектарів від решти території за його межами. З поняття «місто-регіон» зникла частка «регіон», а з нею і площа в 74,4 тис. га. Отже, сьогодні міськрада має право розпоряджатися лише окресленою площею у межах міста. Решта території належить державі і контролюватиме її міська держадміністрація.

Рішенням сесії міськрада зобов’язала держадміністрацію до 1 липня повернути генеральному планові розвитку міста його первісний вигляд. Але 1 липня працівники міської держадміністрації спромоглися лише на пояснення, що у проекті генерального плану немає «ни подлога, ни злого умысла». До того ж, як з’ясувалося, проект взагалі до міськради в адміністративному порядку ще жодного разу не подавали. На те були вагомі причини: заборгованість перед фахівцями, що працювали над проектом, становить 300 тисяч гривень. Останні побоюються, що з офіційною здачею проекту вони поховають надію на отримання тих грошей. А не було офіційного подання, то й конфлікту немає, вважають чиновники від держадміністрації. Депутати образилися. Якщо проект до міськради не подавали, то як його затвердили?

Сергій Куніцин, призначений 1 червня на посаду міського голови, того самого дня виступив перед депутатами міськради, пообіцявши, що «... відтепер стосунки двох гілок влади набудуть професіоналізму, прозорості і чесності заради миру та стабільності регіону. Менше політики — більше економіки».

Прогнози сьогоднішнього конфлікту — невтішні. Одна із сторін збирається звернутися до суду. А городянам незрозуміло, що більше псує стосунки двох гілок влади, — політика чи економіка? А ще — котрий з двох варіантів проекту генерального плану розвитку міста удостоєний державної премії?

Севастополь.