Унаслідок розпаювання земель колишнього колгоспу ми з кількома односельцями вимушені переганяти худобу на пасовище через землю сусіда. Сусід вимагає від нас відшкодування збитків і пропонує нам викупити у нього частину ділянки, по якій ми переганяємо худобу. Чи існує якийсь інший спосіб вирішення такої ситуації?

Володимир ЗАГОРОДНІЙ.

Вінницька область.

Стаття 90 Земельного кодексу гарантує власникам земельних ділянок право на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом. Зокрема, такі збитки можуть бути заподіяні через вилучення з використання частини земельної ділянки. Збитки має відшкодовувати особа, яка їх заподіяла, тобто всі ті, хто проганяє худобу через ділянку сусіда.

Проте викуп частини земельної ділянки, яка використовується для прогону худоби, навряд чи вирішить проблему. Адже на продаж земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які виділяються внаслідок розпаювання, до 1 січня 2007 року діє мораторій. Продати частину ділянки до настання цієї дати сусід може лише за умови, що виділена в натурі земельна частка приєднана до земель особистого селянського господарства.

Виходом із ситуації може стати встановлення земельного сервітуту. Право земельного сервітуту передбачає можливість обмеженого платного або безоплатного користування чужою земельною ділянкою. У даному разі сервітут може бути встановлений щодо сусідської земельної ділянки з тим, щоб ви могли проганяти худобу по наявному шляху. Сервітут може бути встановлений на певний час або назавжди і зберігатиметься навіть якщо у земельної ділянки, щодо якої він встановлений, зміниться власник. Відповідно до статті 100 Земельного кодексу, ви, як власник земельної ділянки або землекористувач, маєте право вимагати встановлення земельного сервітуту для обслуговування своєї ділянки. Сервітут може бути встановлений за домовленістю між власниками на підставі договору, який має бути зареєстрований у місцевій раді у тому само порядку, в якому проводиться реєстрація прав на землю. Водночас ваш сусід має право вимагати від вас плату за встановлення сервітуту, а також відшкодування збитків, завданих його встановленням. З огляду на це, укладаючи договір, слід звернути увагу на фінансові питання. А якщо сусід відмовиться від укладення такого договору, ви можете звернутися до суду із заявою про встановлення сервітуту. Варто також зауважити, що сервітут може бути встановлено дещо інакше, ніж вам це зручно, адже, відповідно до закону, право земельного сервітуту має здійснюватися у спосіб, найменш обтяжливий для власника ділянки, щодо якої він встановлюється. Діяти сервітут починає після його державної реєстрації.

Наталя ВІЛАМОВА, юрист.