Футбол. Матч за Суперкубок України.

«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 2:0. Голи: Маркович, 10, Мілевський, 87. Нереалізований пенальті: Родріго (63, повз ворота).

«Динамо»: Шовковський, Маркович (Єщенко, 75), Родріго, Саблич, Родольфо (Михалик, 44), Каддурі, Юссуф, Корреа, Ребров (Нінкович, 46, Ротань, 73)), Рінкон (Мілевський, 46), Шацьких (Белькевич, 85). Тренер — Анатолій Дем’яненко.

«Шахтар»: Лаштувка, Срна, Гюбшманн, Леонардо, Рац (Шевчук, 46), Тимощук (Дуляй, 73), Матузалем (Жадсон, 62), Елано, Фернандіньйо, Брандау, Маріка (Агахова, 68). Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Марковича, 36, Брандау, 54, Фернандіньйо, 90+2.

Арбітр — Віталій Годулян (Одеса).

16 липня. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 20 градусів. 35 000 глядачів.

Третій похід за Суперкубок України завершився переконливою перемогою київського «Динамо». Причому за гострої і безкомпромісної боротьби. До речі, наставник донеччан Мірча Луческу на післяматчевій прес-конференції зазначив, що перемога «Динамо» могла бути ще результативнішою. А ще він сказав:

«Динамо» заслужило цю перемогу. Воно мало більше бажання, діяло дисциплінованіше, ніж ми. Гадаю, що до першого голу, дуже курйозного, ми мали певну перевагу. Потім гра вирівнялася. Якби нам пощастило забити в першому таймі, тоді ви спостерігали б зовсім інший сценарій. Забити не вийшло, тому ми ставали нервовішими, що приводило до великої кількості помилок.

Кияни успішно перекривали всі зони і дуже добре діяли на контратаках. Вважаю, що гра закінчилася в той момент, коли Фернандіньйо влучив у поперечку.

Вітаю київське «Динамо» з перемогою. У нас дуже молода команда, яка входить у ритм чемпіонату. Ми відчули сьогодні відсутність молодих і Шуста, і Чигринського. Чекаємо з нетерпінням, коли вони відновляться і приступлять до тренувань.

Київське «Динамо» мало свіжіший вигляд, добру фізичну підготовку. Ми приїхали сюди із Швейцарії, де за останній тиждень провели чотири гри.

Як на мене, «Динамо» готове до виступів у Лізі чемпіонів. Одне слово, сьогодні ця команда була мобілізованішою, дисциплінованішою і дуже агресивною у своїх діях та контратаках.

До речі, в Луческу не було великих проблем зі складом. А от Дем’яненку довелося посушити голову над тим, кому доручити місце в «основі». І до неї потрапили Саблич та Родріго, котрі давненько вже не виступали за першу команду клубу. А ще дебютував в офіційному матчі новобранець, бразильський півоборонець Корреа.

І тренер не помилився. Новачок діяв дуже корисно для команди. А ще він заробив пенальті й віддав голеву передачу Мілевському. Похвальні слова можна сказати і про хорвата. Горан Саблич був, мов непорушна скеля у центрі оборони біло-синіх. Родріго, хоча і схибив, пробиваючи одинадцятиметровий, але загалом виконав величезний обсяг корисної роботи.

З перших хвилин гри обидві команди взяли швидкий темп. Пристрілка ліпше вдалася «Динамо». Невдовзі Мар`ян Маркович, пройшовши правим флангом, метрів з двадцяти п’яти доволі сильно пробив. Лаштувка виявився не готовим до цього, тому зіграв, мов школяр. І «Динамо» повело в рахунку. Добившися такого несподіваного успіху, динамівці не припинили атакувальних дій, не пішли в оборону.

А от «Шахтар» упродовж зустрічі практично жодного разу не застосував украй потрібного елементу, як-от гострих передач на форвардів. Бразильські віртуози Матузалем та Елано особливою активністю не відзначалися. Це був не найкращий день Анатолія Тимощука, котрий не продемонстрував своїх фірмових потужних ударів здалеку. І точних передач не робив.

Однак очікувалося, що після перерви «Шахтар» заграє інакше, краще, як він це вміє. Частково такі сподівання підтвердилися. На 50-й хвилині стався момент, від якого просто дух захопило. Донеччанам вдалося провести атаку, яка увінчалася своєрідним «пострілом» дуплетом. Спочатку Фернандіньйо пройшов зоною, котру мав перекрити Маркович, потім обіграв Родріго і метрів із дванадцяти пробив, але влучив у поперечку. М’яч відскочив до Брандау, і той зблизька вдарив головою. Але Каддурі виніс м`яча з порожніх воріт.

Такий перебіг подій, коли не клеїться гра і відвертається удача, вплинула на вуглярів, котрі помітно занервували. Особливо некоректно поводився Брандау. Після порушення проти нього правил він ударив ногою Михалика. Потім намагався спровокувати бійку. Проте Віталій Годулян миттєво припинив таке неподобство. І оцінив поведінку бразильця жовтою карткою.

Потім не з найліпшого боку показав себе Гюбшманн, котрий і раніше часто помилявся. Він у своєму карному майданчику відверто збив Корреа. Пенальті пішов бити Родріго. Та виконав він свою справу, якщо відверто, недбало. Пробив несильно й неточно.

Після зустрічі на запитання, а чи є в «Динамо» штатний пенальтист, Анатолій Дем’яненко відповів, що таким є Рінкон. Та на той момент його вже замінили. От і знайшовся такий собі сміливець Родріго...

А невдовзі кияни провели чудову триходову комбінацію (Каддурі—Мілевський—Каддурі), у результаті якої Шацьких зміг втекти від переслідувачів. Але толку з того — змарнував Максим такий чудовий момент, пробивши вище воріт. А потім він після відмінної передачі Мілевського влучив у бокову стійку.

Під завісу зустрічі «Динамо» мало ще кілька нагод забити. Однак реалізувало лише одну, коли Мілевський ефектним, але несильним ударом в один дотик поміж воротаря та оборонця влучив у нижній кут воріт.

Ще за кілька хвилин до закінчення зустрічі більшість «помаранчевих» уболівальників «Шахтаря» залишили стадіон. І, зрозуміло, не побачили яскравої церемонії. Кубок і медалі динамівцям та срібні відзнаки донеччанам вручав Голова Верховної Ради України Олександр Мороз.

А ще відбувся святковий салют на честь переможців, яким милувалися близько десяти тисяч фанів киян та тисяч двадцять одеситів, переважна більшість яких вболівала за «Динамо». І це справедливо, бо столичні футболісти цього разу були сильнішими.

Відповідаючи на запитання журналістів, Анатолій Дем’яненко сказав, що його команда добре підготувалася і до старту в чемпіонаті, і до перших матчів відбірного раунду Ліги чемпіонів.

Одеса.