Зміни з цього приводу до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пропонують внести народні депутати України Андрій Сенченко і Людмила Денісова.

Законопроект пропонує встановити, що за наявності у непрацюючих інвалідів ІІ і ІІІ груп у чоловіків — 25, а в жінок — 20 років страхового стажу, пенсія через інвалідність призначається в стовідсотковому розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього закону з моменту настання такого права. Також законопроект передбачає гарантію неможливості зменшення раніше одержуваної пенсійної виплати.

На думку авторів, як вказує парламентське інформуправління, запропоновані до закону зміни не передбачають нових норм пенсійного забезпечення, а лише забезпечать умови дієвості виписаних чинним законодавством норм стосовно пільг, зокрема перехід на пенсію через інвалідність у стовідсотковому розмірі пенсії за віком для непрацюючих пенсіонерів ІІ і ІІІ груп. Тобто ці норми стають доступними для пенсіонерів.

І, що важливо, передбачувані нововведенням фінансові витрати покриватимуться сплаченими страховими внесками на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за відповідний період.