Наркомани — головний резерв терористів
Основу терористичних груп становлять переважно наркозалежні та раніше засуджені місцеві жителі. І ніякої ідеологічної основи в їхніх діях немає. Про це заявив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник, який закликав правоохоронні органи посилити боротьбу з незаконним оборотом наркотиків і з «кришуванням» наркоторгівлі самими правоохоронцями.
За його даними, координатори терористичних груп легко вербують своїх «прихильників» серед наркозалежних жителів Донецької і Луганської областей. При цьому прикриваються ними як представниками місцевого населення, що нібито виражають свої політичні думки.
— Ми посилюємо роботу правоохоронних органів у боротьбі з незаконним збутом наркотичних засобів, — сказав він. — Також прагнемо викорінити «кришування» окремими представниками правоохоронних органів точок і каналів продажу наркотиків. Ці точки часто є загальновідомими, однак з якихось причин правоохоронці на них не реагують. До речі, керівник Штабу національного захисту області Юрій Береза заявляє про практику заборони облпрокуратури реєструвати в міліції злочини, пов’язані зі збутом наркотиків. 
Водночас у прокуратурі зазначають, що протидія наркозлочинам має бути реальною і цілеспрямованою. За даними, наданими у відомстві «Голосу України», за чотири місяці минулого року міліцією області до єдиного реєстру були внесені відомості про 453 факти вчинення злочинів за статтею 307 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання або збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів). До суду дійшла лише кожна четверта справа. І тільки 18 даних було внесено в ЄРДР за результатами оперативно-розшукової діяльності.
Цьогоріч показники суттєво змінилися. До ЄРДР внесено відомості про 377 фактів вчинення злочину, передбаченого вище зазначеною статтею КК. Із них результатами оперативно-розшукової діяльності було виявлено 76 кримінальних правопорушень. До суду спрямовано результати 234 розслідувань.
Серед останніх розробок — накрита правоохоронцями уже в травні група, що збувала метамфетамін на території Дніпропетровська. У той же час за півтора року органами міліції не виявлено жодного злочину, пов’язаного з наркотрафіком і злочинними угрупованнями у сфері збуту наркотичних засобів.
— Не зжите і сприяння наркоторговцям самими правоохоронцями, — зазначають у прокуратурі. — Закінчено досудове розслідування в кримінальному провадженні стосовно інспектора патрульної служби дніпропетровського міськуправління міліції. Міліціонер особисто незаконно купував у раніше засудженого за подібні правопорушення громадянина психотропні речовини і незаконно збував їх. Працівникові міліції обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі провадження перебуває на розгляді суду.
За аналогічними фактами здійснюється досудове розслідування стосовно працівників Дніпродзержинського міськуправління міліції.
Прокуратура переконана, що основні зусилля необхідно спрямувати на виявлення особливо тяжких злочинів, скоєних організованими злочинними групами щодо незаконного збуту наркотиків. При цьому чітко забезпечивши дотримання конституційних прав громадян у регіоні. І тільки системна робота зможе забезпечити реальну, а не уявну боротьбу.
 
Дніпропетровська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.