Учора на погоджувальній раді лідери депутатських фракцій досягли певних домовленостей про можливості розблокувати роботу парламенту. Однак говорити про перемир’я ще зарано.

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко після погоджувальної ради сказав журналістам, що представники «Нашої України» та БЮТ визнали факт існування антикризової коаліції. І домовилися створити робочу групу представників усіх політичних сил на чолі з Першим заступником Верховної Ради Адамом Мартинюком, яка узгоджуватиме питання пропорційного розподілу парламентських комітетів між усіма фракціями. «Нашій Україні» та «бютівцям» запропоновано очолити 11 комітетів Верховної Ради та спеціальну контрольну комісію з питань приватизації, а також посади заступників та секретарів комітетів, до того ж, згідно з попередніми домовленостями, опозиції буде віддано досі вакантну посаду заступника Голови Верховної Ради. За словами Петра Симоненка, учасники погоджувальної ради також вирішили сьогодні з ранку розглянути та поставити на голосування всі проекти постанов про розподіл комітетів, які буде внесено і від більшості, і від опозиції, і вже нормальним демократичним шляхом голосування визначити керівництво парламентських комітетів та їх персональний склад.

Проте станом на вчора «Наша Україна» та БЮТ не подали пропозицій для включення своїх народних депутатів до певного комітету. «Отже, ускладнюється початок роботи над Бюджетною резолюцією, яка перебуває на розгляді парламенту ще з травня», — зауважив лідер комуністів.

А от один із керівників БЮТу Олександр Турчинов не був такий оптимістичний. «У Президента України є всі підстави для прийняття рішення про розпуск парламенту, — і надалі стверджує він. — Для нас не є принциповим ані посади заступника Голови Верховної Ради, ані в комітетах. Для нас принципово, щоб парламент існував у межах Конституції і законів».

Депутат вважає, що нова парламентська коаліція повинна сьогодні, 18 липня, заново легалізуватися і виконати всю відповідну процедуру: не лише знову оголосити з парламентської трибуни про створення коаліції, а й заново провести збори коаліції та зробити подання до Президента України про кандидатуру прем’єра. Адже термін завершення діяльності попередньої коаліції (демократичних сил) збіг о 24 годині 17 липня. Однак навіть повторна легалізація нової коаліції, вважає О. Турчинов, не додасть їй часу на формування уряду, і Президент України матиме всі підстави для розпуску Верховної Ради. Як має намір діяти БЮТ у сесійній залі, чи знову блокуватиме роботу парламенту, чільник БЮТу не сказав, зауваживши лише: «Коли коаліція і надалі говоритиме з нами з позиції сили, відповідатимемо силою». Позиція БЮТ, за словами депутата, незмінна: влада має відповідати за соціально-економічний стан у державі, опозиція —контролювати владу, починаючи від фінансування і закінчуючи правоохоронною діяльністю.

Лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний також наголосив на тому, що нову парламентську коаліцію може бути створено де-факто і де-юре лише із сьогоднішнього дня, і лише від сьогодні парламент може продовжити роботу в рамках новоутворених більшості та меншості. Депутат також нагадав, що Печерський районний суд Києва прийняв ухвалу, якою проблему достовірності та законності створення нової парламентської коаліції віднесено до юрисдикції Конституційного Суду. Тому «Наша Україна», за словами Р. Безсмертного, готує відповідне подання до Конституційного Суду та апеляцію на ухвалу Печерського районного суду. А також пропонує підготувати робочій групі на чолі з А. Мартинюком спільний проект постанови від коаліції та опозиції про розподіл керівних посад у парламентських комітетах, повернутися до обрання заступника Голови Верховної Ради від опозиції, якомога швидше обрати суддів Конституційного Суду від Верховної Ради і скласти присягу всіма 12 суддями Конституційного Суду (6 — від Президента і 6 — від Верховної Ради), якнайшвидше розпочати розгляд Бюджетної резолюції. А відповідаючи на запитання про можливий розпуск парламенту, Р. Безсмертний сказав: «Справа політичних сил — бути завжди готовими до виборів, але справа політичних сил також — забезпечити нормальну роботу Верховної Ради».