Після тривалих розмов про наміри глави держави розпустити розбурхану Верховну Раду ми минулої суботи почули з цього приводу і слово самого Віктора Ющенка. У радіозверненні він сказав: «Я стою на позиції, що позачергові парламентські вибори — це надто дороге задоволення для країни. Нова виборча кампанія посилить суспільну апатію, загальмує поступ до Світової організації торгівлі, призупинить прийняття бюджету на наступний рік».

Від таких слів вочевидь отримали б «порцію для заспокоєння» не лише депутати з антикризової більшості та їхні однодумці з рад нижчих рівнів певних регіонів країни. Виборці семи міст України, які взяли участь у телефонному опитуванні соцслужби Центру Разумкова, засвідчили, що, скажімо, у столиці за розпуск Верховної Ради — лише 33,6% з них, у Львові — 40,6%, у Донецьку — 8,2%. У Вінниці, Херсоні та Дніпропетровську ідею розпуску підтримують відповідно 39,5%, 21,6% та 21,4%; не підтримують — 40,7%, 68,1%, 70,2%; байдужі — 8,3%, 4,6%, 2,8%; не можуть відповісти — 11,5%, 5,8%, 5,6%.

Таким чином, у цих семи містах загалом 27,3% населення підтримують розпуск парламенту, 59,9% — не підтримують, 4% байдуже і 8,8% не змогли дати відповіді на це питання.

Одначе «заспокійлива порція» виявилася не такою вже й ситною, як того більшості (і з числа депутатів, і з числа опитаних Центром Разумкова) бажалося.

Закликавши парламент «відновити свою роботу в рамках, визначених законом і Регламентом», бо «без цього подальша діяльність Верховної Ради стане безперспективною», Віктор Андрійович спрямував чиєсь заспокоєння у протилежне русло: «Право Президента на розпуск парламенту — це його останній аргумент, який він обов’язково використає в разі, якщо парламент, лідери політичних сил, кожен депутат не усвідомлять своєї відповідальності перед Україною». Обмовка про усвідомлення ним ціни такого «розпускного» кроку і сподівання на те, що в політиків вистачить мудрості до 25 липня знайти консенсус, сприйнялися скоріше як обов’язкові слова етикету.

Тим паче, що в секретаріаті глави держави сподівань на політмудрість народних обранців, схоже, далебі менше. Керівник президентської канцелярії Олег Рибачук, як повідомив «5 канал», попереджає: в антикризової коаліції є час до 25 липня, щоб домовитись і сформувати уряд на чолі з прем’єром, який влаштовував би всіх і об’єднав Україну. Якщо, за його словами, у Верховної Ради «буде спроба просто продавлювати, таким чином, як відбувалося до вчорашнього дня, рішення, то це не приведе ні до чого», свідчитимете про недієздатність парламенту, неможливість нового уряду об’єднати країну... І тоді, зауважив він, у Президента може просто не залишитися вибору... Одне слово, головний президентський секретар не виключає можливості розпуску парламенту і каже, що на Банковій до цього серйозно готуються.

Виходить, розв’язку ситуації матимемо не пізніше 25 липня. Разом з тим «головний відповідальний» за парламентські вибори, в тому числі й дострокові, — ЦВК — не стала чекати числа 25. «Зараз ми якраз зібрали людей і радимося. Рішення про проведення дострокових виборів ще не прийняте і, може, взагалі не буде прийняте, але ми маємо бути готові до будь-якої ситуації», — сказав голова ЦВК Ярослав Давидович в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». «Якщо перед ЦВК буде поставлено завдання провести дострокові вибори, то ми з цим упораємось. Я не бачу тут проблеми», — запевнив він, нагадавши про світову практику, скорочені процедури і про 14 мільйонів гривень, зекономлених на минулих парламентських перегонах.