Міліція затримала мешканця Донецької області, який зізнався у вбивстві киянина в столичному метро. Як повідомили у відділі зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у м. Києві, на станції метро «Вокзальна»  з вагона метро ледве вийшов чоловік. За мить він знепритомнів і помер. Під час огляду лікар виявив на його спині  точкову рану й медичну голку, а правоохоронці вилучили з місця події одноразовий шприц із залишками невідомої рідини.

Покійний — 41-річний Геннадій Дружин, викладач, завідувач кафедри філології Міжнародного науково-технічного університету. У студентів він користувався повагою і авторитетом. За словами його колег, чоловік  тоді щойно повернувся з Донбасу, де провідував батьків, і їхав на роботу. 

Міліція почала проводити оперативно-розшукові заходи. Вже згодом вартові порядку затримали двох підозрюваних. Одного з них на деякий час відпустили. А ось другий, 45-річний мешканець Донецької області, повністю зізнався у скоєнні даного злочину. Слідчим відділом ЛУ Київського метрополітену цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального Кодексу України («навмисне вбивство»). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 7 до 15 років.

Як зазначили в міліції, зловмисник стежив за своєю жертвою, розшукував. За попередніми його показаннями, він вколов чоловікові препарат, який використовується в сільському господарстві. 

Один із друзів загиблого розповів, що Геннадію неодноразово погрожували через його квартиру. 

Із нею взагалі була якась темна історія, мовляв, Геннадій навіть судився за право  володінням нею.

Як повідомили експерти-криміналісти, чоловіка вбили ін’єкцією хімічної речовини, яку отримують із препарату, що лежить в основі хімічної зброї — зарину. «Версій у нас багато, але озвучувати в інтересах слідства ми їх не можемо. За нашими даними, він помер від сильно отруйної речовини ізопропилметилфосфонат», — каже речник столичної міліції Ірина Біба. — У спеціалістів ця назва викликає страшенний подив і не менше занепокоєння, адже дістати його практично неможливо — в жодній із хімічних лабораторій і, навіть, через Інтернет. Експерти запевняють, що ця заборонена речовина зберігається під суворим контролем військових. «Це бойова отруйна речовина нервово-паралітичної дії групи фосфонатів, схожа на зарин, зоман. При контакті зі шкірою, а тим паче, якщо її ввести під шкіру, настає спазм дихальних шляхів, блокується передача нервового сигналу, і людина помирає протягом 8 секунд від судом. Врятувати чоловіка було практично неможливо, адже протиотруту потрібно було вколоти в серце в лічені секунди. Дуже багато подібних отруйних речовин було створено за часів Радянського Союзу, і вони можуть бути досі не утилізовані. Я думаю, що «ноги ростуть» із силових структур», — вважає кандидат хімічних наук, співробітник Інституту загальної та неорганічної хімії Костянтин Кондратюк.

Слідство триває...