Якби глава держави мав політичну волю, то помаранчеву коаліцію створили б одразу після виборів, — таку думку висловив на вчорашній прес-конференції політолог Володимир Полохало, народний депутат від фракції БЮТ. Народний депутат вважає: Президент знав про те, що деякі соціалісти та «нашоукраїнці» не проголосували б за кандидатуру Петра Порошенка на посаду Голови Верховної Ради.

Володимир Полохало оприлюднив три варіанти розвитку подій. Перший — розпуск Верховної Ради. Другий варіант — депутати від «Нашої України» стають опозиціонерами. Однак за такого розкладу Президент втрачає вплив на внутрішню політику і зовнішньополітичний курс країни. І останній варіант — домовитися з Партією регіонів, щоправда, у такому разі глава держави може втратити значну підтримку своїх прихильників.

А Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики, переконаний, що формування антикризової коаліції призведе до «колосального відкоту» економіки на 5—12 років назад. За словами Сергія Тарана, голови правління центру соціологічних і політологічних досліджень («Соціовимір»), є два сценарії розвитку подій: помаранчеві домовляються з Партією регіонів, а прем’єром стає Микола Азаров або Арсеній Яценюк. Або ж — перевибори.