Ранкове засідання 14 липня

У п’ятницю Верховна Рада планувала сформувати склад комітетів та спеціальні контрольні комісії. Однак ранкове засідання закінчилося, ледь розпочавшись.

Як зазначив Голова Верховної Ради Олександр Мороз, станом на четвер чотири фракції подали свої пропозиції стосовно формування комітетів, проте фракція БЮТ невдовзі свій документ відкликала. У зв’язку з цим глава парламенту зазначив, що формування комітетів та їх персональний склад не має жодного відношення до поділу Верховної Ради на опозицію й коаліцію, та висловив сподівання, що пропозиції про склад комітетів подадуть усі фракції. «Формування комітетів — це підбір депутатів за зрозумілими пропорціями на основі закону за їхньою професійною ознакою і за їхнім бажанням працювати в тому чи іншому секторі законодавства», — сказав він. Верховна Рада планує повернутися до розподілу депутатів по комітетах у вівторок.

Після закриття засідання представник «Нашої України» Роман Зварич заявив, що «прийняття будь-яких рішень до нормалізації ситуації в парламенті унеможливлює будь-який діалог між «Нашою Україною» і де-факто створеною коаліцією. І якраз оголошена перерва в сесійному засіданні створює умови для продовження діалогу», — вважає він. Водночас представник «Нашої України» не виключає, що цей діалог може перейти у формат переговорів на предмет створення коаліції. Однак він наголошує, що «переговори ніяк не можуть вестися довкола приєднання «Нашої України» до вже де-факто створеної коаліції». А інакше Роман Зварич не виключає, що коли ситуація в парламенті не буде нормалізована, то Президент ухвалить політичне рішення про розпуск парламенту й оголосить позачергові вибори.

На думку представника БЮТ Олександра Турчинова, оголошена перерва в сесійному засіданні свідчить, що антикризова коаліція не готова до ефективної роботи в парламенті. Відтак він ще раз підтвердив, що БЮТ «не визнає утвореної з порушенням Конституції коаліції та залишатиметься в опозиції до неї». Один із лідерів Партії регіонів Микола Азаров, відповідаючи на запитання, чи готова його політична сила йти на поступки, зазначив, що відкладення голосування за підготовлену постанову про склад комітетів Верховної Ради і є такою поступкою. «Якби ми проголосували за цю постанову, то з сьогоднішнього дня Верховна Рада запрацювала б у повному масштабі, але ми перенесли це питання на вівторок», — сказав він. Водночас пан Азаров заявив, що не сприйме будь-яких розмов про незаконність формування коаліції. «Коаліцію створено строком на п’ять років, і ніхто не переглядатиме її склад й не відкликатиме подання на Прем’єр-міністра. Для нас це неприйнятні умови», — запевнив один з лідерів Партії регіонів. Ці висловлювання представників політичних сил свідчать про незмінність їхніх політичних позицій.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Ігоря Лисова та Владислава Забарського.