За образу журналіста можуть позбавити мандата

Член фракції Партії регіонів Олег Калашніков публічно вибачився перед усіма представниками мас-медіа України за інцидент, що стався за участі його та журналістів телеканала СТБ.

Народний депутат наголосив, що події, які розгортаються навколо нього, — «провокація». «Напевно моя активна позиція як громадянина України комусь не до вподоби», — зауважив він і, звертаючися до всіх журналістів, додав: «Я ціную вашу працю, я гордий тим, що маю щастя служити своїй країні й нині продовжую служити їй, я даю слово офіцера, я зроблю все, щоб свобода слова в Україні була, вона буде. І я буду перший, хто її захищатиме».

Однак журналістка телеканала СТБ Маргарита Ситник не вважає заяву Олега Калашнікова вибаченням. «Ми не сприймаємо ці слова... Ми вимагаємо, щоб його позбавили депутатського мандата».

Неоднозначно сприйняли вчинок депутата і його колеги по фракції. Зокрема, Ганна Герман готова скласти повноваження народного депутата, якщо Олег Калашніков не буде покараний через інцидент зі знімальною групою телеканала СТБ. А Тарас Чорновіл в ефірі «5 каналу» заявив, що наполягатиме на виключенні депутата з Партії регіонів.

Кілька днів тому, повідомив парламентарій, він отримав «певні матеріали, певну інформацію» стосовно О. Калашнікова, яку хоче перевірити. «Якщо вона підтвердиться, я поставлю питання так само грубо, як Ганна Герман: або він буде виключений із партії, фракції, або я покладу свій мандат».

 До речі

Прокуратурою Печерського району міста Києва 14 липня 2006 року порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України, за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів ЗАТ «ММЦ-СТБ» Новосад В. та Ситник М. під час зйомок біля приміщення Верховної Ради України.

Ведеться слідство.

Прес-служба Генеральної прокуратури України.

Редактор «Евпаторийской недели» за ґратами

Апеляційний суд Севастополя (Крим) засудив до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна редактора газети «Евпаторийская неделя» Володимира Лутьєва за організацію замаху на колишнього депутата Верховної Ради Криму Миколу Котляревського.

Як сказано у спільній заяві Кримської асоціації вільних журналістів і Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, суд також ухвалив рішення стягнути з Лутьєва на користь Котляревського 100 тис. гривень. Редактор має намір оскаржити це рішення у Верховному Суді.

Громадські організації закликали Уповноваженого з прав людини у Верховній Раді і Голову Верховного Суду з належною увагою поставитися до долі журналіста і дати оцінку діям суддів Апеляційного суду Севастополя, повідомляє «Кореспондент. Nет».

Від розвитку ситуації...

Термін проведення Ради з питань співробітництва Україна — ЄС, засідання якої було заплановано на кінець поточного місяця, залежить від розвитку ситуації в самій Україні. Про це сьогодні у Брюсселі, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, заявив постійний представник головуючої в ЄС Фінляндії Посол Ейкка.

«Безумовно, ми готуємось до проведення Ради співробітництва з Україною, але це також залежить від розвитку подій в Україні — нам потрібний визначений партнер для переговорів. Ми подивимось на розвиток подій в Україні й на те, що станеться після цього», — зазначив представник фінського головування.

За його словами, розгляд поточної політичної кризи в Україні не включено до порядку денного Ради міністрів закордонних справ ЄС, що має відбутися 17—18 липня у Брюсселі. Головними темами обговорення під час цього заходу стануть ситуація в Ірані, розвиток відносин з країнами Західних Балкан, зокрема, узгодження позиції стосовно визначення статусу Косово.