У Києві продовжує консультації і переговори з головними учасниками нинішніх політичних подій колишній президент Польщі Олександр Квасневський. Він хоче зрозуміти ситуацію в подробицях і допомогти українським політикам знайти вихід із політичної кризи. «Вам потрібно, щоб світ розумів, що відбувається в Україні. Сьогодні в мене таке враження: зрозуміти, що тут відбувається, складно навіть самим українцям. Тому можете собі уявити, як складно це для тих, хто бажає вам усього найкращого, але не розуміє, в чому річ», — сказав Квасневський.

В. о. міністра закордонних справ Борис Тарасюк у зв’язку з цим прогнозує зміну ставлення міжнародної спільноти до України. Особливо в разі обрання Прем’єр-міністра від Партії регіонів після драматичних президентських виборів-2004. Крім того, політична невизначеність в Україні, на його думку, негативно вплине на перспективи вступу України до Європейського союзу та НАТО. І підтвердженням цього є недавня заява генсека НАТО Яапа де Хооп Схеффера про передчасність українських устремлінь.

Борис Тарасюк також спробував відповісти на запитання, хто винуватий в тому, що відбувається. На думку глави МЗС України, «те, що відбувається в Україні, організовано ззовні». Уточнюючи, чи організовано парламентську кризу, зокрема, Росією, Тарасюк відповів: «У тому числі». На запитання журналістів, чи пов’язані претензії Росії на газотранспортну систему України з парламентською кризою, в. о. міністра зазначив: «У тому числі й так. Недавно ця теза пролунала з Москви».

Водночас Росія розглядає політичні процеси в Україні як її суто внутрішню справу і прагне діалогу з усіма політичними силами, які насправді виступають за розвиток і поглиблення російсько-українського партнерства. Про це у відповідь на слова Тарасюка заявило МЗС РФ. «Важко коментувати натяки, тим більше цілковиті нісенітниці. Не знаємо, хто, на думку автора зазначених слів, створює різні коаліції в Україні. Що стосується Росії, то ми розглядаємо політичні процеси в сусідній державі як її суто внутрішню справу», — підкреслюють у російському зовнішньополітичному відомстві.