Представники місцевого самоврядування районного рівня, на відміну від Дніпропетровської облради, уже давно, як висловилася голова П’ятихатської райради Надія Алексєєва, закопали свою передвиборну партійну риторику та спільно працюють на благополуччя територіальної громади. «Нам нічого ділити, бо є обов’язки перед людьми району в розв’язанні проблем, і за них треба активно братися вже зараз», — каже нам Надія Степанівна.

П’ятихатський район — аграрний, промисловості, як у сусідів — верхньодніпровців чи криворіжців, майже немає, тож він завжди був дотаційним, а виконавчу владу очолювали приїжджі «каліфи на годину». Ситуацію починають поступово розкутурхувати, як мені казали в селі Івашинівці, з приходом у райдержадміністрацію місцевого лідера, депутата райради Олександра Жарова та новообраної голови райради Надії Алексєєвої. Він — безпартійний, вона — член Народної партії. Обоє прийшли з районного бізнесу і добре орієнтуються в реальному стані існуючого земельного безладдя, соціальної асиметрії в селах, підприємницької «безпритульності». Тож на сесії дружно затверджували районні програми до 2009 року з земельних відносин на селі, енергозбереження, медико-генетичного розвитку, реформування та розвитку житлово-комунального господарства тощо. Нова районна рада разом із виконавчою владою звернули увагу й на наповнення бюджету податками та зборами. Так, ЗАТ «Золота ера» та її правонаступник СТОВ «Золота ера» впродовж останніх 4 років не сплачують орендної плати за землю, сума котрої сягає кількох сотень тисяч гривень. Уже направлено подання до райпрокуратури, до податкової. Чи, наприклад, у районному музеї з 2003 року орендує кімнату районна організація СДПУ(о), але жодної копійки так і не сплатила. Сесія постановила виселити звідти «бідний» партосередок.

— Нам непросто буде наводити лад, але депутати хочуть оновлення, покращання життя своїх громадян, — ділиться Надія Степанівна своїми першими спостереженнями, що їх накопичила за два місяці роботи в кабінеті голови. — Вони запропонували закріпити всіх обранців за місцевими радами, що випливає із законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад», і сесія одностайно підтримала таку форму співпраці з виборцями. Девіз «кожному депутатові — сільраду» відтепер набув чинності. Тож представники районного депутатського корпусу зможуть бути ближче до громади та конкретніше вивчати проблеми місцевих рад. Можливо, й така форма взаємодії у кроках назустріч людям додасть селянам хоч трохи впевненості та віри в день завтрашній.

Дніпропетровська область.