Завтра в Україні відзначать День металурга

Ця професія за минуле сторіччя пережила цілий цикл перетворень. Від неприбуткової чорної роботи в часи царської Росії до високооплачуваної і почесної в СРСР. Робітник, що дає плавку, став героєм радянської епохи. Нехай цей героїзм і був перебільшений офіційною пропагандою, однак це був один з символів того часу, що ввійшов у історію.

У період перебудови, коли українська металургія перетворилася на руїну, професія металурга знову стала нереспектабельною. Багато хто з нас був свідком того, як штучно банкротили заводи, продавали їх за копійки, а виробництво тим часом стояло. Цей простій і безгрошів’я, що настало за ним, покалічило життя багатьох людей. Сьогодні металургія відроджується. Підтвердження тому — продаж металу і виробів з нього. Це одна з основних позицій експорту України.

До речі, недавно указом Президента це свято було перейменовано на День працівників металургійної і гірничодобувної промисловості.

В Українському домі відкрито першу загальнонаціональну фотовиставку «Люди металу», присвячену Дню металурга. Тут представлено художні роботи журналістів фотоагентства PHL, зроблені ними впродовж 2005—2006 років на українських металургійних підприємствах