На судовий розгляд справи про вбивство Георгія Гонгадзе прибула його вдова (мама відсутня через хворобу: свої повноваження вона передала представникам її інтересів). Позавчора Мирослава давала свідчення про свої стосунки з чоловіком з моменту їхнього знайомства до 16 вересня 2000 року — дня, коли Георгія викрали і вивезли за останнім у його житті маршрутом.

Потерпіла також розповіла про відомі їй обставини зникнення Гії, про ідентифікацію «таращанського тіла» та про ДНК-експертизу, що була проведена у США під наглядом ФБР.

Якщо 12 липня слухали Мирославу, то вчора вона сама ставила запитання підсудним: відповіді звірятимуть з даними у протоколах матеріалів справи. Незалежно від судового вироку вдова Георгія має намір зробити подання до Генпрокуратури про порушення кримінальних справ проти трьох колишніх генпрокурорів: вона переконана, що розслідування за часів Михайла Потебенька, Геннадія Васильєва та Святослава Піскуна було затягнуто, слідчі органи не здійснили багато процесуальних дій, за якими можна було б установити причину смерті Георгія. Мирослава підозрює, що «це був умисел, службова недбалість або укриття злочину на замовлення», і тому хоче, щоб нинішній Генпрокурор з’ясував, чим саме «грішили» його попередники.

Вдова нагадала, що висновок про затягування справи зробив і Європейський суд з прав людини, в якому вона виграла позов проти України. Щоправда, адвокат Мирослави Валентина Теличенко уточнила «Українській правді», що в нашому законодавстві не прописаний механізм притягнення конкретних осіб до відповідальності за «неквапливий» стиль роботи. «Законодавство розраховане на те, щоб Мирослава, умовно кажучи, взяла гроші і заспокоїлася, але у нас інша мета, ми хочемо, щоб за порушення відповідали конкретні люди», — зазначила Валентина.

До речі, у середу на судовому засіданні була присутня представниця ПАРЄ Сабіна Лойтхойзер-Шнарренбергер. Вона запевнила журналістів, що Страсбург уважно стежить за судовим процесом та подальшим розслідуванням «справи Гонгадзе». Там «бачать певне просування стосовно виконавців убивства, але не помічають прогресу з точки зору встановлення замовників та організаторів злочину». Гостя також заявила, що, за її враженнями, «не було зроблено всього можливого для того, щоб притягти до відповідальності людей, які раніше обіймали високі політичні посади».