Відкритий лист Президентові України В. А. ЮЩЕНКУ

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!

Рада генеральних директорів державних обласних і регіональних телерадіокомпаній України звертається до Вас як до гаранта Конституції, оскільки йдеться про загрозу інформаційному суверенітету України.

Як нам стало відомо, в Кабінеті Міністрів України готується розпорядження про реорганізацію телерадіокомпанії «Культура» та обласних державних телерадіокомпаній і створення на їх базі та радіочастотному ресурсі Державної телерадіокомпанії «Культура» та обласних державних телерадіоінформаційних агенцій.

Однозначно підтримуючи позицію уряду стосовно необхідності зміцнення компанії «Культура» в технічному, фінансовому, ефірному напрямах, не можемо погодитися з тим, яке місце відводиться в проекті розпорядження обласним державним телерадіокомпаніям (далі ОДТРК).

Створені відповідно до Указу Президента України від 3 січня 1995 року за № 12 «Про вдосконалення системи управління державним телебаченням і радіомовленням», Постанови Кабінету Міністрів України від 20 лютого 1995 року № 129 «Питання Державного комітету телебачення і радіомовлення України», Указу Президента України від 27 серпня 2003 року № 920 «Про Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення», ОДТРК, згідно з їх статутами, зобов’язані забезпечувати глибоке і всебічне висвітлення громадсько-політичного, економічного та культурного життя відповідних регіонів України, розповсюдження офіційних повідомлень, роз’яснень рішень органів державної влади та місцевого самоврядування.

А основним завданням ДТРК «Культура» є всебічне висвітлення здобутків вітчизняної культури, науки, освіти, спорту, мистецтва та літератури в контексті розвитку світового культурного процесу. Тобто цей канал є спеціалізованим і не може забезпечувати потреби територіальних громад в отриманні належної різнопланової інформації.

Сьогодні, на наш погляд, ризиковано недооцінювати суспільну роль державних телерадіокомпаній. Саме вони, виконуючи державотворчу функцію, забезпечуючи відповідний інформаційний супровід прийняття та реалізації важливих державних рішень, на виконання доручень Президента та уряду України висвітлюють суспільно значущі проблеми. Європейська інтеграція, збереження духовних традицій, боротьба зі СНІДом та туберкульозом, подолання безробіття та дитячої безпритульності — ці та інші проблеми складають головну тематичну спрямованість телевізійно-радійних програм, які готують для українського суспільства та територіальних громад компанії на виконання державного замовлення. Нехтування або ліквідація цього інформаційного ресурсу на нинішньому етапі розвитку держави може призвести до непередбачуваних наслідків — аж до повної руйнації інформаційного простору. Саме цього чекають ті, хто хоче розхитати Україну, розколоти її навпіл і поставити в політичну та економічну залежність.

І наостанок. Нещодавно прийнятий в новій редакції Закон України «Про телебачення і радіомовлення» передбачає зміну організаційно-правового статусу обласних державних телерадіокомпаній лише на статус громадських телерадіокомпаній (стаття 13, пункт 6). Це —оптимальний варіант перетворення державних ТРК на громадське мовлення, над чим працює сьогодні Державний комітет телебачення і радіомовлення України, внісши зміни до статутів ОДТРК стосовно створення редакційних рад, в частині посилення ролі громадськості в роботі електронних ЗМІ.

Отже, Рада генеральних директорів ОДТРК України, зважаючи на вищевикладене, просить Вас, пане Президенте, втрутитись у цю ситуацію і не допустити руйнації останнього острівка важливої для держави телерадіоінформаційної структури.

За дорученням Ради,Віктор ПАСАК,голова Ради;Віктор БОЙКО,Микола ЛЯПАНЕНКО,Святослав ПИРОЖКО,члени президії Ради,генеральні директори ОДТРК.

12 липня 2006 року.