Олександр Мороз:обрання мене Головою Верховної Ради було легітимним

«Сумнівів у обранні Голови Верховної Ради немає. Відповідне рішення Печерського суду є», — сказав Олександр Мороз. Про це він, як повідомляє «Українська правда», заявив після зустрічі лідерів Партії регіонів та «Нашої України». Інших подробиць Олександр Олександрович не повідомив.

З’ясувати їх у самому райсуді не вдалося. Тим часом на рішення столичної Феміди послався й один з лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов. «Печерський суд поставив крапку в питанні про легітимність нашої коаліції. І я не розумію, чому Президент може відхилити кандидатуру Януковича», — сказав депутат, відповідаючи на запитання журналістів про майбутнього главу уряду.

Найімовірніше, ідеться про поданий до цього райсуду керівником юридичного департаменту «Нашої України» Романом Зваричем позов на Олександра Мороза за нелегітимне оголошення про припинення діяльності коаліції демократичних сил та про позов Блоку Юлії Тимошенко щодо визнання нелегітимними обрання Голови Верховної Ради і створення антикризової коаліції.

Депутат БЮТ Андрій Портнов заявляє: глава парламенту Олександр Мороз блефує, кажучи, що Печерський суд підтвердив легітимність його обрання, бо, як сказав «бютівець» журналістам у четвер, Печерський райсуд не міг за один день «розглянути ці позови», оскільки жоден суд не розглядає протягом дня адміністративні позови. За словами депутата, йдеться про те, що Печерський райсуд не прийняв до розгляду позови, подані Блоком Юлії Тимошенко. Пан Портнов також додав, що Печерський райсуд ще не повернув позовів, і він ще не бачив, на яких підставах було відмовлено у прийнятті до розгляду.

Розпуск не загрожує

Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк не бачить юридичних підстав для розпуску Верховної Ради. В інтерв’ю журналістам він заявив, що ситуація лише погіршиться, якщо Президент України підпише указ про розпуск парламенту: «Ситуація для того, хто підпише такий указ, буде ще більш плачевною, ніж вона є сьогодні». А. Мартинюк пояснив протистояння, яке виникло нині у Верховній Раді, тим, що «Наша Україна» і БЮТ хочуть «дотягнути» до 24 липня, тобто крайнього терміну, до якого має бути сформований уряд. Водночас, наголосив А. Мартинюк, нинішньому парламенту не загрожує розпуск, бо стаття 90 Конституції України каже: Президент може розпустити парламент, якщо протягом 60 днів після відставки Кабінету Міністрів не буде сформовано уряд. А уряд Юрія Єханурова, підкреслив Перший заступник Голови Верховної Ради, у відставку ніхто не відправляв. Цей уряд, відповідно до Конституції, лише склав свої повноваження перед новообраним парламентом. І в такій ситуації не йдеться про відставку уряду, а отже, норма про 60 днів не діє.